Last news in Fakti

29 Януари, 2016 19:29 2 098 5

Холандски самолети ще бомбардират „Ислямска държава“

  • сирия-
  • холандия-
  • самолети-
  • ислямска държава-
  • бомбардировки

Холандска ескадрила от шест изтребителя Ф-16 вече е ситуирана в региона

Холандия ще разшири своята роля в ръководената от САЩ коалиция срещу „Ислямската държава“, съобщи „Ройтерс“. Холандското правителство заяви в петък, че ще изпрати свои самолети, които да се включат в бомбардировките срещу цели на ИД в Сирия.

Холандска ескадрила от шест изтребителя Ф-16 вече е ситуирана в региона, но досега провеждаше въздушни удари срещу цели на екстремистите само в Ирак.

Самолетите ще започнат мисията си в Сирия до 1 юли, когато ще започнат атаки срещу тренировъчни лагери и бойни единици на „Ислямска държава“, заяви холандският премиер Марк Рюте пред журналисти в Хага.

Терористичните атаки на „Ислямска държава, които окървавиха Париж през ноември, накараха правителствата на Франция и Великобритания да засилят своето участие в международните въздушни удари в Сирия и Ирак.

„Решихме да се вслушаме в призива на нашите съюзници за разширяване на оперативната зона на нашите Ф-16 на изток от Сирия, с което да ограничим способността на ИД да извършва нападения", каза Рюте и допълни, „единствено като унищожим сигурните убежища на ИД в Ирак и Сирия можем да предотвратим нови атаки".

Холандия обмисля и възможността да предоставя повече военно оборудване и обучение на иракските войници, които се борят с екстремистите.

Страната ще финансира умерени, въоръжени сирийските опозиционни групи и ще подпомага възстановяването на училища и болници, се казва в изявлението на премиера.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dron

    0 0 Отговор
    Холандците са скрита лимонка, а и имат да си отмъщават на терористите, които свалиха малайзийския боинг.
  • 2 честно

    0 2 Отговор
    Що ще финансират опозицията .Явно щот shell няма петролни сонди в Сирия
  • 3 555

    2 0 Отговор
    То там стана опитно поле.......Дори чух,че наши два селскостопански аропланя щели идат да ги замерват с бидони със свинска мас........

    Коментиран от #5

  • 4 епаТОА

    1 0 Отговор
    Холандците щели да ги замерват с марихуана ,че напушени бойците от ИДИЛ правели по малко бели
  • 5 Свинска мас

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "555":

    БАХАХАХА
Новини по държави: