Отидете към основна версия

1 492 6

Турция ще продължи да приема сирийски бежанци

  • турция-
  • приема-
  • бежанци

В Амстердам се проведе среща между турския външен министър и Федерика Могерини

Турция ще запази своята отворена гранична политика към хората, които бягат от агресията на режима на сирийското правителство и от руските въздушни удари. Това бе заявено от турския външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от „Ню Йорк Таймс“.

Днес той проведе среща с върховният председател на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини по време на формалната среща на европейските външни министри в Амстердам. Турция бе поканена на срещата във връзка с въпросите по бежанската криза.

„Ние трябва да запазим политиката на отворени врати към сирийските бежанци. Между 50 и 55 000 души са на път към нашата граница и ние не можем ги оставим“, заяви Чавушоглу.

„Подкрепата, която ЕС осигурява за Турция е насочена именно към подсигуряването на това, че Анкара може да защити и подслони хората, които търсят убежище. Турция започна да издава разрешения за работа на сирийски бежанци и въведе няколко вида визи за лицата, които пътуват в Турция. Така местните власти ще могат да следят пътят на бежанците от трети страни, искащи да влязат в Европа. Неоспоримо е, че хората, които идват от вътрешността на Сирия имат нужда от закрила Турските ни колеги имат моралното и правно задължения да осигурят закрила за тези хора“, заяви Федерика Могерини.

Тя още заяви, че бежанската криза е важна част от диалога между ЕС и Иран. По-рано Могерини заяви, че вариантът за затварянето на границите на Европа няма да разреши проблемите около ситуацията с бежанците. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: