Отидете към основна версия

1 907 8

Гърция е готова да бойкотира ЕС

  • гърция-
  • бойкотира-
  • ес

Днес се провежда среща на вътрешните министри в Съюза

Гръцкият премиер Алекс Ципрас заяви, че е готов да блокира всяко решение на предстоящата днес среща за имиграцията на ЕС, ако неговата страна бъде оставена да се справя сама с бежанската криза, съобщи „Дойче Веле“.

Пред гръцкия парламент Ципрас заяви, че неговата страна няма да се съгласи на сделка, освен ако всички останали страни – членки не участват в разпределението и даването на убежище на бежанците.

„Гърция няма да се съгласи на сделка, освен ако разпределението на отговорността за бежанците не бъде разпределена между отделните страни – членки. Ние няма да приемем нашата страна да се превърне в склад за души, докато Европа продължава да функционира така, сякаш нищо не се случва“, заяви Ципрас. Той допълни, че Гърция няма да се съгласи всяка страна – членка на ЕС да прави това, което й се харесва.

Изказването на Ципрас идва след срещата между Австрия и страните от Западните Балкани, които се споразумяха за общи действия по ограничаването на бежанския поток. На нея не бяха поканени нито Гърция, нито Германия.

През днешния ден се провежда среща между вътрешните министри в ЕС. Те ще обсъдят възможността за затварянето на външните граници на Шенген за 2 години. Тема на срещата ще е и законодателство за нова Агенция за сухопътна и брегова охрана. Основна причина е притока на имигранти, идващи от бреговете на Гърция.  

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Гърция отзова посланика си от Австрия

    Гърция е отзовала посланика си в Австрия заради дълбоко разделение между страните в Европейския съюз по отношение на бежанската криза, съобщи Би Би Си ...
    25.02.2016
    1 389
    1
Новини по държави: