Last news in Fakti

25 Февруари, 2016 16:25 1 349 1

Гърция отзова посланика си от Австрия

  • гърция-
  • австрия-
  • бежанци-
  • посланик-
  • криза-
  • отзоваване

Гърция не бе поканена на срещата в Австрия по въпросите за бежанската криза

Гърция отзова посланика си от Австрия - 1
Снимка: БТА/ AP

Гърция е отзовала посланика си в Австрия заради дълбоко разделение между страните в Европейския съюз по отношение на бежанската криза, съобщи Би Би Си.

Това се случи, след като Австрия бе домакин на среща с балкански държави по миграционния въпрос, на която Гърция не бе поканена. Атина нарече това действие „неприятелски акт“.

Министри от ЕС и държави от Западните Балкани се срещат в Брюксел в опит да смекчат разцеплението по бежанската криза.

Австрия, Сърбия и Македония предприеха свои самостоятелни стъпки за ограничаването на влизането на бежанци, разгневявайки Гърция, която се опасява, че завишеният контрол по границите ще доведе до безизходица.

Гръцкото външно министерство обяви, че посланикът е бил отзован „с цел защита на приятелските отношения между държавите и народите на Гърция и Австрия”.

През миналата година повече от един милион бежанци пристигнаха в ЕС, огромна част от които бягащи от гражданската война в Сирия. До този момент през 2016 г. броят на пристигналите е 100 000.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 политолог

    1 0 Отговор
    в близките дни ще бъде пренасочен през България целият поток от Гърция на бежанци щом не може през Македония
Новини по държави: