Отидете към основна версия

1 595 5

За какво се договарят ЕС и Турция?

  • ес-
  • договарят-
  • турция

Изтекоха подробности от проекторезолюцията за споразумение на срещата на ЕС

ЕС и Турция биха могли да си сътрудничат по пресичането на имигрантския поток към гръцките острови и да започнат директно разселване на бежанци от Турция към ЕС. Това се посочва в проекторезолюция на срещата на върха в Брюксел, подробности от която са публикувани от „Ройтерс“.

Според предварителното споразумение Турция се ангажира да прибере всички незаконни имигранти, които са влезли в Гърция от турска територия. За тази цел Турция ще трябва да изпрати свои представители в регистрационните центрове в  Лесбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос, които трябва да улеснят процеса по реадмисия. Трябва да се въведат специални двустранни отношение в споразумение между двете страни. Предвижда се въвеждането на формула, според която всеки сирийски бежанец в Гърция, приет от Турция, други сирийски имигрант ще бъде изпращан от турска територия в Европа. Анкара трябва да работи с ЕС по създаването на безопасни хуманитарни зони в самата Сирия.

В замяна Европа се ангажира да ускори процедурата по премахването на визите за турците пътуващи в ЕС и това да стане до месец юни. Предвижда се и превеждането на допълнително финансиране от 3 млрд. евро за Турция до 2018 г.

Двете страни заедно се ангажират да сложат край на нередовната имиграция към ЕС. Обсъжда се отварянето на нови глави по приемането на Турция в Съюза. Очаква се финалното споразумение да бъде обявено по-късно днес.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: