Отидете към основна версия

6 212 19

Турски граничари застреляха осем сирийски бежанци

  • сирия-
  • турция-
  • бежанци-
  • сирийски бежанци-
  • турски граничари-
  • застреляни-
  • насилие

Това е последната съобщена атаката срещу бежанци след месеци на предполагаемо насилие по турско-сирийската граница

Снимки АП/БТА

Жени и деца са сред осемте сирийски бежанци, застреляни от турски граничари, докато се опитвали да достигнат безопасно място, пише британският вестник "Индипендънт".

На своя сайт списание "Тайм" публикува кадри, на които се вижда как оцелели от предполагаемото нападение бягат надолу по планинска пътека. Един мъж носел малкия си син, целият облян в кръв от огнестрелни рани в двата му крака.

Един от оцелелите, адвокат от Алепо, разказа пред медията, че групата му няколко пъти била отблъсквана от стрелба в близост до сирийския град Хирбет.

Върховният комисариат за бежанците към ООН (ВКБООН) заяви, че разследва докладваните убийства, които са станали в неделя.

"ВКБООН е загрижен за подобни доклади, но не може да установи достоверността им на този етап", заявиха от институцията пред "Индипендънт" и допълниха: "Ние търсим повече информация за подобни случаи и постоянно апелираме да се предоставя по-широк достъп до безопасни места за цивилни, които бягат от конфликта в Сирия."

Агенцията заяви, че не е в състояние да наблюдава цялата дължина на границата между Сирия и Турция.

Предполагаемата стрелбата е последната от серията атаки срещу сирийски бежанци, за които се съобщава, проведена от граничните сили на Турция. която получава милиони евро като част от споразумението си с ЕС за бежанците.

Повече от 2,7 милиона сирийци вече живеят на територията на Турция, където част от последното финансиране се използва за подобряване на условията в мизерните и претъпкани бежански лагери.

Семейства, избягала от растящото насилие в Алепо, заявиха пред британския ежедневник, че турската полиция редовно стреля по бежанците.

Сирийската обсерватория за човешки права заяви, че най-малко 16 души, търсещи убежище в Турция е били застрелян от края на март, включително три деца.

"Това се случва във всички области. Това се случва с хората, идващи от Идлиб, Алепо, районите под контрола на Ислямска държава, кюрдските райони ", заявяват от обсерваторията.

Хуманитарни и лекарски организации редовно подават доклади, че турските граничари принудително връщат сирийски бежанци в Сирия.

Според информация на Амнести интернешънал ежедневно през турско-сирийската граница се връщат до 100 мъже, жени и деца, което е в нарушение с международното право.

"Турция не е безопасно место за сирийските бежанци и става все по-несигурна", заявяват от Амнести.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: