Last news in Fakti

23 Април, 2016 09:00 6 186 19

Турски граничари застреляха осем сирийски бежанци

  • сирия-
  • турция-
  • бежанци-
  • сирийски бежанци-
  • турски граничари-
  • застреляни-
  • насилие

Това е последната съобщена атаката срещу бежанци след месеци на предполагаемо насилие по турско-сирийската граница

Турски граничари застреляха осем сирийски бежанци - 1
Снимки АП/БТА

Жени и деца са сред осемте сирийски бежанци, застреляни от турски граничари, докато се опитвали да достигнат безопасно място, пише британският вестник "Индипендънт".

На своя сайт списание "Тайм" публикува кадри, на които се вижда как оцелели от предполагаемото нападение бягат надолу по планинска пътека. Един мъж носел малкия си син, целият облян в кръв от огнестрелни рани в двата му крака.

Един от оцелелите, адвокат от Алепо, разказа пред медията, че групата му няколко пъти била отблъсквана от стрелба в близост до сирийския град Хирбет.

Върховният комисариат за бежанците към ООН (ВКБООН) заяви, че разследва докладваните убийства, които са станали в неделя.

"ВКБООН е загрижен за подобни доклади, но не може да установи достоверността им на този етап", заявиха от институцията пред "Индипендънт" и допълниха: "Ние търсим повече информация за подобни случаи и постоянно апелираме да се предоставя по-широк достъп до безопасни места за цивилни, които бягат от конфликта в Сирия."Турски граничари застреляха осем сирийски бежанци

Агенцията заяви, че не е в състояние да наблюдава цялата дължина на границата между Сирия и Турция.

Предполагаемата стрелбата е последната от серията атаки срещу сирийски бежанци, за които се съобщава, проведена от граничните сили на Турция. която получава милиони евро като част от споразумението си с ЕС за бежанците.

Повече от 2,7 милиона сирийци вече живеят на територията на Турция, където част от последното финансиране се използва за подобряване на условията в мизерните и претъпкани бежански лагери.

Семейства, избягала от растящото насилие в Алепо, заявиха пред британския ежедневник, че турската полиция редовно стреля по бежанците.

Сирийската обсерватория за човешки права заяви, че най-малко 16 души, търсещи убежище в Турция е били застрелян от края на март, включително три деца.

"Това се случва във всички области. Това се случва с хората, идващи от Идлиб, Алепо, районите под контрола на Ислямска държава, кюрдските райони ", заявяват от обсерваторията.

Хуманитарни и лекарски организации редовно подават доклади, че турските граничари принудително връщат сирийски бежанци в Сирия.

Според информация на Амнести интернешънал ежедневно през турско-сирийската граница се връщат до 100 мъже, жени и деца, което е в нарушение с международното право.

"Турция не е безопасно место за сирийските бежанци и става все по-несигурна", заявяват от Амнести.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    3 1 Отговор
    Турците ги чака много здрав бой.

    Коментиран от #10

  • 2 nurmen

    0 6 Отговор
    "Сирийска обсерватория на човешките права"... изведнъж се оказа, че има и такова животно!!! Ха ха ха... да се изсмея поне...;)
    Авторите на тази статия са ми ясни, сега се обръщам към обикновенния необрязан читател, на когото малко му трябва...
    Сирийците са го съчинили със цел да изплашат тези които се опитват по този начин да напуснат страната..."Вижте вие напускате, но турчина стреля" 2.7 милиона сирийци на турска територия (половин България) Покажете ми друга държава в това число САЩ и Путия взети заедно които да имат топки за тази работа. Само това ли е, историята показва колко още народ се подслони през годините в Майка Turkiye. Няма ,просто няма дори държава в ЕС (БГ не е в тази класация) която да може да се отнесе по човешки и състрадателно към каквато и да е бежанска вълна. Видяхме абсолютно всички нови и стари членове тази зима как безсеремонно и грубо се ос...рха. Господа кръстоносци това което се случва е вашето ла...но, моля да си го почистите. Има и друг един вариант...пускаме ги в тази микроскопична държавица илюстрована във всички европейски справочници със една голяма тоалетна чиния и от там към Великия Запад, нека си носят и те одговорноста....;)

    Коментиран от #3, #5, #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ХЪМ

    1 0 Отговор
    Поне едно нещо да правят правилно турчиите. Това е и показно за начина по който трябва да се действа с тия орки.

    Коментиран от #7

  • 5 Наско

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "nurmen":

    Ако не беше благоволението на този "запад" Турция нямаше да я има.Така че не пиши ердогански глупости а си налягай парцалите и в Анадола да се радваш на великите "постижения" на чалмите които се молят за визи сега на кръстоносците.

    Коментиран от #17

  • 6 111111

    2 0 Отговор
    Няма Турция-няма проблеми./така е от 14-ти век/
  • 7 kcaniba

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "ХЪМ":

    Османлиите не са по малки орки!!!!
    Сирийците са древна цивилизация, бившата житница на Римската империя!!!!
    Терористите от турция влизат в Сирия, турция от терористрите купува евтин суров петрол!!!
    Турция разиграва бежанската карта като коз в геополитическите си боричкания с юевропа и Европа е леко надупена...
    радостно ли е това???
    немисля!!!!

    Коментиран от #14

  • 8 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "nurmen":

    Откъде ги изкара тия 2.7 милиона сирийци в Турция ??????? Сирийците щом влязат и ги качват на автобуси за Гърция като първо им вземат парите !!!!Политиката на майка ти турция е навсякъде да о....ере и всичко да потъне в л...на а на нея да и е чисто !!!!!Мръсни ИЗМАМНИЦИ няма място за примати в ЕВРОПА !!!

    Коментиран от #9, #18

  • 9 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Само в Газиантеп са около милион...
  • 10 Сирия

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Кой ще ги бие дечко, ти ли?
    М...лите и турците ще превземат държавата!
    Всички правителства ги отглеждат и им помагат!
  • 11 333

    2 0 Отговор
    И как Турция да бъде в ЕС ??? Те са не по-малка опасност от бежанците .
  • 12 сноу

    2 0 Отговор
    Турския мьослемлък се взема все по-насериозно ...знае ,че всички европолитици са най-обикновенни помияри, които си кътат дебелата заплатка от по няколко десетки хиляди евро и като нашите депутатчета, гледат само да се пъчат по някой канал и да каканижат празни приказки за толерантност и т.н.либерални дрън-дрън ярини ,колкото да не ги забравят във ведомостта...
  • 13 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    ИМА ЛИ ПО ГАДНИ ХОРА ОТ ТУРЦИТЕ ?

    Коментиран от #15

  • 14 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "kcaniba":

    ОТНОВО МИ ДОПАДА КОМЕНТАРЪТ ВИ
  • 15 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Vasik Atanasova":

    Има, българските политици...
  • 16 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    що не се радвате бе путинофилчета,нали тва искахте да се стреля по бежанците?ето вече се стреля ,умират жени и деца ,предполагам ,че вече сте доволни,сега може да адмирирате турция,тя прави това дето искахте вие лично да правите !
  • 17 nurmen

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Наско":

    Виж сега скъпи ми Насе, има една турска приказка...Ако не е с добро , то тогава sike sike (който ме разбра, ме разбра) кръстоносците ще дадат, няма къде да идат. Тази война не е на турците, запада барабар със САЩ и Путия си надробиха кашата сега се опитват да се измъкнат като пр...ня, е няма как да стане. Нека се сетим за новогодишната вечер в Кьолн , картината никак не беше розова...;) А какво ще кажете за това как няколкостотин сирийци в лагера в Харманли ви накараха да се ос...рте от страх. Дори м...лите от месната махала след няколко мелета тръгнаха да напускат града. В тази същата ситуация Турция се справя чудесно, почти перфектно с милиони от тези така наречени бежанци, от които цяла Европа се оака....:))) Разширете кръгозора, четете и гледайте малко чужди медии, ще видите, какви всъщност са оценките за условията на живот в бежанските лагери, реално в Турция. Аз за разлика от вас го правя.
  • 18 nurmen

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Ти въобще чете ли тази статия на другарката Трачева, там е казано ,че са 2.7 милиона на турска територия. На теб само ще ти одговоря със следното...ти като страна, суверенна държава, като гражданско общество, неправителственни организации и т.н. какво отношение и какви решения(нали сте страна от ЕС) сте взели до сега!? С нещо въобще допринесохта ли за общото благо, с нещо полезнили сте на света или продължавате да гравитирате в сверата на лошия материал!!!Най-малкото поне слуша ли ви се думата някъде, сайдисва ли ви някой!? Ти бе специално "гост" с нещо помогнал ли си на някой( като гледам май от седяне пред компа не можеш да помогнеш на себе си дори!!! Нека да оставим хората поне да се опитват, тях поне някой ги е....ва....;)

    Коментиран от #19

  • 19 БОЗКУРТ

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "nurmen":

    ДО - nurmen ,
    що се обесняваш на тези овца , след 30 години ще го разберат .
    но след 30 години пак ще е същата работа ;
    лицемерие , омраза , предателство , комплекс на алчност , слабост , "пр....туване" .... кенефа на европа .... едно малко селце на ЕС , както било в Османската империя .... Това е ФАКТ за винаги ....
Новини по държави: