Отидете към основна версия

5 160 31

Швейцария отказа на Ердоган

  • швейцария-
  • турция-
  • снимка-
  • изложба-
  • ердоган

В понеделник Анкара настоя Швейцария да премахне снимка от изложба, обвиняваща Ердоган в убийството на малко момче

Снимка АП/БТА

Швейцарските власти обявиха във вторник, че са отхвърлили искане от страна на Турция да свалят снимка от изложба, която твърди, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който по онова време е министър-председател е бил пряко замесен в убийството на дете по време на антиправителствени протести в Турция през 2013 г.,

Решението на Швейцария контрастира с хода, който Германия направи по-рано този месец, давайки възможност на прокурорите да заведат дело срещу немски комик, който написа и изрецитира стихотворение за Ердоган по германската обществена телевизия.

Изложбата на фотографа Демир Сьонмез, швейцарски гражданин от смесен кюрдско-арменски произход, който се отказа от турското си гражданство през 2005 г., показва десетки снимки на демонстрации и протести.

Една снимка показва плакат с лицето на момче, което почина след побой от полицаи на антиправителствен протест в Истанбул през 2013 г.

Беркин  Елван бе смъртно ранен по време на масовите демонстрации срещу Ердоган в парка „Гези” в Истанбул през юни 2013 г. 15-годишният младеж прекара 269 дни в кома, след като му бе нанесен удар по главата от полицейски служител. 

На снимката пише: Казвам се Беркин Елван. Полицията ме уби по нареждане на турския министър-председател”.

Искането за премахването на фотографията идва от турското консулство и Женева.

Служителите му са заявили пред швейцарския телевизионен оператор SRF, че те зачитат свободата на всеки артист, но снимката поставя Ердоган "под подозрение за едно несправедливо и нереално действие."

Фотоизложбата, която се намира пред сградата на ООН в Женева, включва снимки на протести за и против Израел, за правата на малцинството Язиди в Ирак и в подкрепа на кюрдския лидер Абдула Йоджалан.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: