Отидете към основна версия

2 125 9

Джон Кери: „Северен поток 2” е опасен за Източна Европа

  • северен поток 2-
  • джон кери-
  • ес-
  • русия-
  • газ

Промотираният от Русия газопровод „Северен поток 2” ще има негативно влияние върху Източна Европа, смята държавният секретар на САЩ Джон Кери. Той ще се срещне с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, за да обсъди проблема, така и подкрепяният от Белия дом договор за свободна търговия между Америка и Европа. , посочва ТАСС.

Джон Кери смята, че „Северен поток 2” ще има отрицателно влияние за Украйна и Словакия. Първата е основна транзитна страна, а втората е един от хъбовете за разпределение на руско синьо гориво за Стария континент.

Междувременно девет страни от ЕС изпратиха на 7 март писмо до Европейската комисия, в което се обявяват срещу изграждането на „Северен поток - 2“.

В документа се посочва, че той може да застраши енергийната сигурност на Европа и да повлияе на развитието на местния газов пазар.

Писмото е подписано от Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, Естония, Латвия и Литва. Към тях се е присъединила и Хърватия.

В средата на месец февруари еврокомисарят Марош Шевчович, който отговаря за Енергийния съюз, изрази редица опасения, свързани с планираното разширение на газопровода „Северен поток“ между Русия и Германия.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини