Last news in Fakti

5 Май, 2016 09:48 2 120 9

Джон Кери: „Северен поток 2” е опасен за Източна Европа

  • северен поток 2-
  • джон кери-
  • ес-
  • русия-
  • газ
Джон Кери: „Северен поток 2” е опасен за Източна Европа - 1

Промотираният от Русия газопровод „Северен поток 2” ще има негативно влияние върху Източна Европа, смята държавният секретар на САЩ Джон Кери. Той ще се срещне с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, за да обсъди проблема, така и подкрепяният от Белия дом договор за свободна търговия между Америка и Европа. , посочва ТАСС.

Джон Кери смята, че „Северен поток 2” ще има отрицателно влияние за Украйна и Словакия. Първата е основна транзитна страна, а втората е един от хъбовете за разпределение на руско синьо гориво за Стария континент.

Междувременно девет страни от ЕС изпратиха на 7 март писмо до Европейската комисия, в което се обявяват срещу изграждането на „Северен поток - 2“.

В документа се посочва, че той може да застраши енергийната сигурност на Европа и да повлияе на развитието на местния газов пазар.

Писмото е подписано от Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, Естония, Латвия и Литва. Към тях се е присъединила и Хърватия.

В средата на месец февруари еврокомисарят Марош Шевчович, който отговаря за Енергийния съюз, изрази редица опасения, свързани с планираното разширение на газопровода „Северен поток“ между Русия и Германия.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    2 0 Отговор
    А, на бас че не някой си Джон Кери, а "силата на светлината" да не го иска-"Северен поток-2" ще стане!:) Това да не ви е Южния, дето само едни Австрийци посмяха да го защитят! Ех! Няма я Австро-Унгария! Макар че както са тръгнали нещата може пак да се появи!:) Те тогава ще настъпи голям майтап!:) А, на Украинците дето се връзват на акъла на Поляците никой не им е виновен! Преди това да бяха прочели някои Щатски вицове за поляци и тогава може би щяха да разберат че Поляците не са само Збигнев Бжежински и.... то май няма друг!
  • 2 Супра

    1 1 Отговор
    Джими е прав, но не предлага конкретна алтернатива. Може руския газ да е скъп за Европа, най-скъпия за братска България, но засега нямаме алтернатива. Ако предложат нещо по-добро или започнат доставките с втечнен газ е друго, но засега са само голи обещания.
  • 3 goni

    2 0 Отговор
    До Супра И на каква цена?!:) Защо си мислиш че Германците са прости и не си знаят интереса! Кой, мислиш че стои зад "Северен поток-2"?! Същите дето стоят зад " Северен поток-1"! Ама, няма да ти кажа кои са, щото никога няма да се сетиш!
  • 4 Роги

    2 2 Отговор
    По вредно и опасно в момента от американската политика спрямо Европа няма.Няма нещо което да не искат да премахнат,спрат,унищожат което те не могат да контролират.
    Срам за Европа .Искат световен монопол.Това го каза и Обама преди два дена пред медиите.Испусна се без да иска или не.
    Това се вижда и с този прословут договор с ЕС,който ще ни разкаже игрите тотално.
  • 5 Ами заплаха е ама

    3 0 Отговор
    не за Източна Европа, а само за Украйна и на всички е ясно, че никоя нормална държава няма да си остави каруцата в калта при подобна ситуация. Май всичко е закономерно - украинците се връзват на приказки от САЩ и съвсем естествено трябва да си понесат последствията. А защо ние трябва да защитаваме украинците, а да не защитаваме например южен поток и интересите на България? А що се отнася до заплахите - заплашен е отново предимно интереса на САЩ, които възнамеряват да пласират втечнен газ в Европа и Азия. Все си мисля, че няма как този газ, пропътувал хиляди мили с кораб да е по-изгоден за Европа, отколкото течащия по тръби. Т. че както южен, така и северен поток2 си е жива заплаха за стремежите на американските енергийни компании. Няма друга държава, която по такъв агресивен начин да пробутва стоките си на света: военни конфликти за подхранване на военно-промишления комплекс; ликвидиране на военното производство на бившите соц. страни; компрометиране на офшорни зони, за да се подкрепят американските такива и въобще да се увеличи потока от свежи пари към загиващите щати; какви ли не мурафети, само и само да се намали конкурентно-способността на европейските производители на автомобили, за да се търгуват американските дараци; пробутване с всички средства на ГМО и химикали, които поставят в зависимост земеделската продукция за поколения напред и т.н. и т.н., списъкът може да бъде много дълъг. С две думи - американските интереси нямат край, т. че ако някой има глупостта да им се върже - тежко му. На този етап европейските "лидери" нещо се дънят по въпроса, но надявам се да не е задълго, защото народите на същата тази Европа няма да търпят подобни политики дълго.

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Сорос

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ами заплаха е ама":

    А сега ще се появи стоянчо-деса и ще те убеди че руският газ е толкова вреден-че като го ползваш ще почнеш да сънуваш петолъчки...Иначе съм съгласен с мнението ти--на 100%
  • 7 За Путин

    1 3 Отговор
    Всички които се противопоставят на енергийния монопол на Русия са сороси.

    Коментиран от #9

  • 8 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ами заплаха е ама":

    Това, което си написал си е самата истина и само напълно заблудени или платени измекяри не го виждат или се правят, че не виждат защото са дребнави продажни душички, но както се видя в Европа вече задухва вятърът на промяната доказват го изборите в Австрия и сриващият се рейтинг на Меркел, да видим кога и у нас ще тръгнат нещата в правилната посока
  • 9 чочо

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "За Путин":

    знаеш ли значението на думата монопол--защото с не\я много се манипулира...Ще ти го обясня простичко--Монопол е,когато ти и някой друг имате една и съща стока в достатъчно количество за да задоволите нуждите на пазара...НО ти по някакъв начин възпрепятстваш другият да продава неговият продукт..А сега ми кажи КОЙ в Европа има такова количество газ та да стигне за всички?-Ами Русия...а всичките приказки за танкерите на САЩ и намирането на находища са в "светлото бъдеще"--Та не манипулирай с монопола-.....сега схвана ли--по-просто няма как да ти се обясни