Last news in Fakti

29 Февруари, 2016 09:49 1 457 12

Андерс Фог Расмусен: Изграждането на Северен поток 2 би било грешка

  • андерс фог расмусен-
  • северен поток 2-
  • русия-
  • газ-
  • руски газ-
  • тръбопровод-
  • газопровод-
  • ес

Енергийната зависимост от Русия е заплаха за страни, които си сътрудничат с Москва, заяви бившият шеф на НАТО

Енергийната зависимост от Русия е заплаха за страните, които си сътрудничат с Москва. Това заяви бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в интервю за „Polskie Radio“.

Според него "изграждането на газопровода „Северен поток 2“ ще бъде грешка."

Бившият ръководител на НАТО заяви, че изграждането на втората част от газопровода „Северен поток“, не само ще намали нивото на енергийната сигурност на Европа, но също така е знак за липсата на солидарност между страните от ЕС.

Според Расмусен европейските страни са силно зависими от вноса на руска енергия, което си личи по време на европейските дебати по въпросите за продължаването на санкциите срещу Москва или отношенията между ЕС и Украйна.

"Не мисля, че има нужда да се изгражда "Северен поток 2", тъй като възможностите на първата част от газопровода не се използват в пълна степен", каза Расмусен. "Ние трябва да намалим зависимостта си от руски газ."

Норвежкият политик подчерта, че повече от 60% от средствата, които ЕС плаща за енергия, отиват към авторитарни режими. "Европа подхранва такива режими. Това е нелепо", каза той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГНЕВЕН

    2 0 Отговор
    брех, а от други доставчици не са ли зависими???
  • 2 999

    2 2 Отговор
    Ако има някой зависим това си ти господин П.....смусен, и то от САЩ.
  • 3 стоян георгиев

    2 2 Отговор
    северен отива при южен демек се потурчи та се невидя!
  • 4 goni

    1 2 Отговор
    Прав е човека!:) Много по-добре е Европа да е зависима от Саудитска Арабия, Катар, ОАЕ, Ирак, Иран и други изключително Демократични режими, отколкото от Изключително варварската недемократична, хегемонистична и ...Абе, "Империя на злото"!:) Не случайно тоя вече е бивш на NATO! Да сме живи и здрави!:) Курса ще се смени! Сигурен съм че един прекрасен ден Европа и Русия ще работят заедно! Въпрос на време! Прав е Путин за проекта, но с малки промени: Европа + Русия! Само че ! Просто си позволих да помечтая!!!:)
  • 5 кроко

    2 2 Отговор
    Нещата са доста прозаични - понеже държавата Русия обира парсата от газта, която продава в Европа и Путин резна клона на всякакви западни корпорации, дето им текат лигите да смучат от голямата лапачница, последните се чудят как да прецакат Русия. Пробваха с Украйна, която седи на пътя на газа - не стана. И северен поток ще има, и южен ще има. Пробват и с газ от близкия изток, ама Сирия и Иран им седят на пътя, а там са пак руснаците.

    Освен големите корпорации и подчинените им режими в арабският свят, никой друг не е видял и няма да види нищо хубаво от тяхния петрол - пари, които се смуат от потребителите и се харчат за войни, оръжия, "революции" кървави преврати и носят дългогодишни граждански войни, та чак и милиони пришълци в Европа. Същото ще бъде и с газта от Близкия Изток за Европа! Може и да е лошо да сме зависими от руски газ, ама едва ли е по-хубаво да сме зависими от арабски газ и то такъв, който ограбва държавите, собственици на природните богатства и носи "дивиденти" само на разни коропорации и подставени режими.

    Апропо, хубаво ли е да сме зависими от натовска отбрана, в която турция прави мизерии с риск да направи още по-голям военен конфликт?! Хубаво ли е да сме зависими от решенията на шайка некадърни европейски политици?! Та нима нашите управляващи малко ли са ни?

    Коментиран от #8

  • 6 Така де

    2 2 Отговор
    Прави впечатление, че тук отново има някакво човекоподобно, което праска минуси на всяка критика към НАТО и САЩ. Акъл ами не го побира - колко трябва да си нищожна и продажна душица, за да защитаваш очевидни военнолюбци, които носят само нещастия на тази земя, задоволявайки собствени, силно егоистични интереси? А иначе - нали като не купуват газ от Русия, тя ще отслабне и САЩ ще могат да си развяват малоумните разбирания за света както си искат. Обаче мисля, че нито някой ще им се върже (освен платените им лакеи), защото то си има икономически интереси, нито пък Русията ще им клекне само заради газта.

    Коментиран от #9

  • 7 Fss

    2 2 Отговор
    За да го разбрем, този Расмусен, трябва да се вгледаме в стандарта на западна и северозападна Европа.
    Истината е много елементарна - те искат да си живеят добре и все по-добре, за сметка на цялата централна, и югоизточна Европа. За тях идеалният вариант е да има едни тръби, по които да текат реки от мед и масло към тях, а някакви пацифисти-роби да ги снабдяват със суровини, свеж интелект и всякакви други екстри. Същото важи и за САЩ, които смучат като вампири от цял свят и развяват "демокрацията" си, там където не пускат бомби.
  • 8 FR V

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "кроко":

    Няма нужда да се хабиш толкова.Е ако ти подхвърлят някакви копейки може може да те разберем защо го правиш.
    Лошото ,е че каузата ти не струва пет пари.
    Хубавото е ,че такива като теб ляви крокодили са изчезваш вид .
    Като не ти харесва в Европа що не идеш при другаря Путин на място да се увериш колко са велики сибирските пияндурници.

    Коментиран от #12

  • 9 кроко

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Така де":

    Ми то е ясно какви са - виж например №8: Плащат му за да троли - без значение от темата, едно си баба знае, едно си баба бае. И между другото си цъкат плюсчета един на друг и минуслчета на всичко, което не разбират и съответно не им харесва. Забележи как се появяват плюсчетата и минусчетата - няма ги, няма ги и изведнъж се появяват по 5-6-7 на брой. К'во говори това - няколко профила минават да отметнат "работа" и продължават към следващия сайт. А иначе не вадят някакви бесни кинти от тая работа - обикновенно по 500-600лв. на месец, с много, много клизми може и да вържат хилядарка.
  • 10 Бай Коста

    1 2 Отговор
    Тая сутрин, тъкмо да ходя на работа, на вратата се звъни. Отварям - Расмусен! Бре Мусьо, викам, къде по това време? Пък той ми носел човекът газ от Норвегия, да не се набутам с някаква путлерска газ. Евалла!
    Майтапа настрана, но ако не открият нещо в Черно море, ще си купуваме газ от РФ, а Стоян и Хондата ще са заедно с нас на опашката, само че по-кисели.
  • 11 РЕАЛНО

    0 2 Отговор
    Незнам как го мисли тоя от снимката това-ама вчера в Е.П,излезнаха данните че от началото на годината,САМО Газпром е увеличила доставките за Европа с 37,5% --и това без другите руски доставчици.Това се дължи на факта,че в Скандинавските държави които добиват нефт и газ количествата на добив рязско са спаднали.Също така излезе и пълен блъф на Обама че ще могат да доставят газ в Европа.Тъй че тоя може само да си кокурига-а рашките действат...
  • 12 ЧЕСТНО

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "FR V":

    ЕЙ ТВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ НАС И ВАС И МНОГО ЗАПАДНИ ДЕСИДЕНТИ И СУПЕР ШПИОНИ СЪТРУДНИЧИЛИ НА МОСКВА ТЕ НЕ РАБОТЯТ ЗА КИНТИ КАТ ВАС ПРОДАЖНИ ДЮСТАБАНЛИИ А СИ ОТСТОЯВАТ ИДЕЯТА И МИРОГЛЕДА ЗА НЕДОПУСКАНЕ ЕДНОПОЛЮСНО КОЛОНИАЛНО ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКО РЕАКЦИОННО АГРЕСИВНО ЗЛО ДА ОКУПИРА СВЕТОВНИЯ МИР.?!;:!?