Отидете към основна версия

2 331 5

Ахмет Давутоглу: Сам се оттеглям

  • турция-
  • ахмет давутоглу-
  • ердоган
Снимка: АП/БТА

След консултации с президента стигнах до заключението, че е по-добре да има промени в постовете на премиера и на лидер на Партията на справедливостта и развитието (AKP).

Това обяви на пресконференция Ахмет Давутоглу.

Той говори след приключилото днес заседание на изпълнителен съвет на партията, на който беше решено да се проведе извънреден конгрес на 22 май.

Аз нямам усещане за провал или да съжалявам от взетото решение, посочи Давутоглу. Той определи оттеглянето си като необходимост. На нарочна среща в сряда в Анкара, която е продължила 1,40 час, е било договорено оттеглянето на Ахмет Давутоглу.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган лично избра Ахмет Давутоглу да го наследи начело на Партията на справедливостта и развитието, след като Ердоган беше избран за президент през 2014 г. Преди това Давутоглу беше външен министър на Турция. Напрежението между двамата обаче вероятно е свързано с факта, че Давутоглу не одобрява стремежите на Ердоган на превърне Турция в президентска република.

Не се очаква провеждане на избори в Турция след избирането на нов лидер на конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Кабинетът ще продължи „уверено” да управлява до изтичането на мандата през 2019 година. Това заяви Джемил Ертем, съветник на президента на Турция Реджеп Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Политически анализатори от Турция вече с увереност посочват, че зетят на Ердоган Берат Албайрак ще оглави партията и правителството.

Новият премиер в момента е министър на енергетиката и природните ресурси. Преди да влезе в политиката той е работил в Чалък холдинг.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: