Отидете към основна версия

11 370 25

Гърция ни цака с €5 тол такса до Солун?

  • гърция-
  • евро-
  • пътуване

Така едноседмичната почивка на българите на Егейско море ще поскъпне минимално

Любителите да почиват на Халкидики  трябва да са готови с €5 за тол такса от август. За това предупреждава struma.bg.

Сайтът дори разкрива, че касите вече са изградени на два километра след ГКПП - Кулата в Гърция.

Коментира се, че новите налози ще влязат в сила от август, но не е изключено това да стане и по-рано.  Причината е, че Атина се намира в икономическа криза, която е съчетана с бежанска вълна, която изпразва държавната хазна. В същото време правителството трябва да обслужва и падежи по стари заеми.

Тол таксата за лек автомобил ще е 2,40 евро, за мотор - 1,7 евро, а за автобус - 6 евро. Така с пътна такса ще се облагат всички, които влизат в Гърция. Досега до Солун се пътуваше безплатно.

Магистралата ще съкрати пътуването от Кулата до Солун с около 30 минути, коментират шофьори, които често изминават тази дестинация.

По този начин любителите да почиват на Халкидики трябва да приготвят близо €5 за отиване и връщане.  Така едноседмичната почивка на българите на Егейско море ще поскъпне  минимално.

В същото време за една седмица винетката за лека кола в България е 15 лв. или €7,5. Влизащите от Гърция автомобили обаче няма да пътуват до Благоевград по магистрала, каквото е аналогичното разстояние от границата до Солун, коментираха недоволни гръцки шофьори. Те отдавна искат да имат възможност за дневна винетка, а не да плащат скъпо за пътища с дупки.

Само за статистиката:  Магистралите в Гърция, която е предимно планинска страна, са над 1600 км.  Отделните магистрали се управляват от различни търговски дружества. Това не пречи на правителството, дали от десницата или левицата, да упражнява контрол над дружествата за гарантиране на едно от основните права на ЕС – свободното предвижване на хора, стоки и услуги.

Факти.бг е готов да предостави алтернативни маршрути с интересни места за гурме, почивка и фрапе в горещите дни на лятото.

€5 или без €5! За отиване и връщане до Солун.... Четете Факти.бг.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Атина скована от протести

    Хиляди протестиращи се събраха пред гръцкия парламент в навечерието на гласуването на нови мерки за икономии за отпускането на допълнителни средства о ...
    08.05.2016
    1 081
    2
  • Ще има фериботи за българските туристи в Гърция

    Българите, почиващи на гръцките острови, ще могат да се приберат преди началото на работната седмица, след като синдикатът на пристанищните работници ...
    08.05.2016
    1 385
    1
Новини по държави: