Last news in Fakti

8 Май, 2016 05:30 11 355 25

Гърция ни цака с €5 тол такса до Солун?

  • гърция-
  • евро-
  • пътуване

Така едноседмичната почивка на българите на Егейско море ще поскъпне минимално

Гърция ни цака с €5 тол такса до Солун? - 1

Любителите да почиват на Халкидики  трябва да са готови с €5 за тол такса от август. За това предупреждава struma.bg.

Сайтът дори разкрива, че касите вече са изградени на два километра след ГКПП - Кулата в Гърция.

Коментира се, че новите налози ще влязат в сила от август, но не е изключено това да стане и по-рано.  Причината е, че Атина се намира в икономическа криза, която е съчетана с бежанска вълна, която изпразва държавната хазна. В същото време правителството трябва да обслужва и падежи по стари заеми.

Тол таксата за лек автомобил ще е 2,40 евро, за мотор - 1,7 евро, а за автобус - 6 евро. Така с пътна такса ще се облагат всички, които влизат в Гърция. Досега до Солун се пътуваше безплатно.

Магистралата ще съкрати пътуването от Кулата до Солун с около 30 минути, коментират шофьори, които често изминават тази дестинация.

По този начин любителите да почиват на Халкидики трябва да приготвят близо €5 за отиване и връщане.  Така едноседмичната почивка на българите на Егейско море ще поскъпне  минимално.

В същото време за една седмица винетката за лека кола в България е 15 лв. или €7,5. Влизащите от Гърция автомобили обаче няма да пътуват до Благоевград по магистрала, каквото е аналогичното разстояние от границата до Солун, коментираха недоволни гръцки шофьори. Те отдавна искат да имат възможност за дневна винетка, а не да плащат скъпо за пътища с дупки.

Само за статистиката:  Магистралите в Гърция, която е предимно планинска страна, са над 1600 км.  Отделните магистрали се управляват от различни търговски дружества. Това не пречи на правителството, дали от десницата или левицата, да упражнява контрол над дружествата за гарантиране на едно от основните права на ЕС – свободното предвижване на хора, стоки и услуги.

Факти.бг е готов да предостави алтернативни маршрути с интересни места за гурме, почивка и фрапе в горещите дни на лятото.

€5 или без €5! За отиване и връщане до Солун.... Четете Факти.бг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красо Зелето

    3 2 Отговор
    Ние нямаме ли си море бре братя и сестри? Та дойде ред, да се молим на гърците да ходим на тяхното.
    То бива да сме толкова прости, че чак си правят гавра с нас!

    Коментиран от #13, #20

  • 2 Гларус

    5 0 Отговор
    #1 Че си имаме море си имаме, но нашите кръчмари все още не се научиха как да ти вземат парите с усмивка...
  • 3 Иван Господинов

    5 0 Отговор
    Проблема е не че ни цакат с 5 кинта а че може да отидеш и да не може да си тръгнеш. Много добре знаем византиеца колко е гостоприемен ако ти свършат парите
  • 4 гражданин

    2 0 Отговор
    От Чирпан до Фанари през Маказа - 180км Чирпан -София- 180км Чирпан - Бургас- 220км.............Китен-280..........Ахтопол--300 и кусур................тема за размишления...................
  • 5 шофьорът

    2 0 Отговор
    До коментар 1.Напълно съм съгласен с коментара Ви!Пиша една пол.точка.
  • 6 777

    3 0 Отговор
    Който не ни е хванал той не ни е нае....цакал.
  • 7 Монго

    2 0 Отговор
    Гърците що си мислят,че не мога да отида в Хърватия? Там няма нужда и от преводач, пътя доста, но лъкатуши сред прекрасна природа. Византиеца ДГД...
  • 8 Монго

    1 1 Отговор
    А щях да забравя, някой спомена нашето море. Извинявам се, но тоалетна си имам и в къщи.

    Коментиран от #10

  • 9 рашка

    3 1 Отговор
    Ние имахме море преди 20-30 год.Сега имаме бетонна външна тоалетна,а Гърция има 30 000 км. брегове и закони ,които да гарантират запазването им.Ние можем да конкурираме само Крим-наш и Румъния,Гренландия и Мурманска област.
  • 10 Красо Зелето

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Монго":

    Да, ама ако сметнеш за тези 3 месеца /юни, юли и август/ ако отидеш 30 пъти до Гърция на море, по 5 лева, колко пари са?? 150 лева само за такса "ВХОД". А винетката която си платил в България за 97 лева, не я броиш нали?? Значи можем да се правим на дребнави в България, но щом е за Гърция, никой не мрънка и не протестира. Е това не мога да го разбера.
    Роби сме, и такива ще си останем.
    Затова казах, че по-добре да си ходим на нашето море. Поне ще спестиш тези пари за такси и ще ги дадеш за гориво. Да един път ще отидеш както му е реда и ще знаеш, че си бил на море.
    Но важното е да гърлим *я на мамалигите.

    Коментиран от #12

  • 11 възмутен

    3 0 Отговор
    Гърците си правят гаргара с нас. До кога ще ги търпим. те слагат такса и ние да им сложим само че нашата да е 20
  • 12 бат Слави

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Красо Зелето":

    Зеле, изчакай малко и в БГ ще стане така
  • 13 6lifera

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Красо Зелето":

    zele qvno ne si bil nikade drugade na more osven na kiten
  • 14 Бай Коста

    0 1 Отговор
    До коментар 6
    Ако отидеш до Хърватска, ще платиш тол такса в Сърбия от Ниш до границата, а в Хърватска тол таксите са най-дебелите, които съм видял.
    18 евра от сръбско до Загреб. Цените им са високи, а хърватите си искат бакшиша и са малко надути.
    В Гърция пък няма да ти се размине само с новите 5 евро. Ако продължиш след Солун, пак плащаш, като техните пунктове са доста нагъсто. Ако влезеш от Маказа, до Солун кинтите са повече.
    Сметнали са го.
  • 15 5 лв и музиката да свири

    0 1 Отговор
    На Капитан Андреево българите също прибират от всяка лека кола 5 лв за дезинфекция!
    Като че ли България е много чиста.
    Цялата държава вони на чесън и шкембе чорба!
  • 16 МВР

    0 1 Отговор
    След всички исторически и съвременни гаври с нас от гръцка страна, все още има идиоти, които отиват да си оставят парите при тях... ПАРАДОКС?!
  • 17 кастело

    0 0 Отговор
    Една кутия цигари ,а тук в България плащаме стотици левове и караме по най-лошите пътища в Европа.Прави са за 50000 коли Български на ден е нормално :) без пари ако искате -пеш!!!!!!!!!
  • 18 Даф

    0 0 Отговор
    Хайде от горивото ще спестите само,а тук в Бг,ако си закъсал с калпаво гориво-100евро до сервиза и няма море!Гледам реално ,от моя гледна точка и изпатеното!
  • 19 Mihail

    0 0 Отговор
    Пътувам често в Гърция , новата магистрала до Серес е супер и много бързо се стига и пътя е идеален... Нормално да сложат такса , преди без магистралата пътя беше ужас , сега е рай... 5 евро няма да обеднее никой от нас , а пътуваме по бързо и по хубав път !
  • 20 Име на гост

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Красо Зелето":

    И кой нормален човек ще ходи на нашето кафяво море??? Да не би да има обслужване, плажове, паркинги, инфраструктура или чиста вода??? На всякъде ВИП тарикати с живот на заем. Хейтъри и комплексари обслужвани от селски тарикати с девиз - Ден година храни. Руски, Англииски и Немски социялно слаби клошари си развяват срамните части както пожелаят. И това е така щото им се позволява. Еми няма да ходят нормалните хора на нашият външен кенеф. Бетоняда, шкембе чорба, чесън и ламарини. Топла скъпа бира и смрадливи студени кебапи. Замразена риба и мазнина от предишните няколко сезона. Аре нема нужда. По-добре да не ходя на море от колкото да ида до нашето. Да не говорим, че докато стигнеш до там може да те смажат разни комплексирани анаболени човечета яхнали лизинговите коли с поредните номера. Татуси, силикон, прости тикви, но с огромни претенции. Нашмъркани превъзбудени смотаняци, които се мислят за безсмъртни. Ми няма да ми промените мнението с вашият псевдо патриотизъм!!!
  • 21 никогаш

    0 1 Отговор
    кисели сервитьори, чалга, претъпкано, некачествена храна, медузи, водорасли, липса на пречистрвателни. може да ме хванете да ме разкарате ама там не стъпвам ! Ще си ходя в Гърция, Испания, Хърватско пък и да не ида парите си на наще мутри няма да дам.
  • 22 гост

    0 0 Отговор
    Не е съвсем коректно разбирането, че "цака". Понеже магистралите са с тол такси, но Идвайки от София се пада по средата на отчетните пунктове. Ако вляза откъм Кърджали в Герция си плащам таксите, за да стигна до Халкидики, поне 2 пункта имаше по спомен, но ако идвам от София не ги плащам. Няма нищо нередно, просто коректно си обхващат трафика. А 5 евро да те гътнат при все, че си тръгнал да похарчиш поне 500евро си е смешно. Поне караш по хубави пътища и отиваш на хубаво място за разлика то нашето черноморие.
  • 23 arbo

    0 0 Отговор
    ДО МВР:
    А Гаврите на наще мутри по Л..-но-морието за 20 години отдавна задминаха византийските гаври за хиляди години!!! МЕРСИ ОТ НАШИЯ КЕНЕФ, ХОДИ СИ ТИ ТАМ
  • 24 Име на гост

    0 0 Отговор
    И кой нормален човек ще ходи на нашето кафяво море??? Да не би да има обслужване, плажове, паркинги, инфраструктура или чиста вода??? На всякъде ВИП тарикати с живот на заем. Хейтъри и комплексари обслужвани от селски тарикати с девиз - Ден година храни. Руски, Англииски и Немски социялно слаби клошари си развяват срамните части както пожелаят. И това е така щото им се позволява. Еми няма да ходят нормалните хора на нашият външен кенеф. Бетоняда, шкембе чорба, чесън и ламарини. Топла скъпа бира и смрадливи студени кебапи. Замразена риба и мазнина от предишните няколко сезона. Аре нема нужда. По-добре да не ходя на море от колкото да ида до нашето. Да не говорим, че докато стигнеш до там може да те смажат разни комплексирани анаболени човечета яхнали лизинговите коли с поредните номера. Татуси, силикон, прости тикви, но с огромни претенции. Нашмъркани превъзбудени смотаняци, които се мислят за безсмъртни. Ми няма да ми промените мнението с вашият псевдо патриотизъм!!!
  • 25 Косматия

    0 0 Отговор
    Тия че ме фанат за шлиферо да им одя у държавицата!

    Каквото било било!

    Пеноооо продавай хотелите!
Новини по държави: