Отидете към основна версия

1 854 10

Новият президент на Бразилия бил информатор на САЩ

  • бразилия-
  • мишел темер-
  • сащ

Това се разкри в доклад на Уикилийкс

Снимка: БТА/AP

Порталът „Уикилийкс“ пусна информация, според която новият бразилски президент Мишел Темер е бил информатор на САЩ, съобщи „Билд“.

Темер пое президентския пост през тази седмица. Това стана, след като бразилският Сенат гласува за отстраняването на действащият президент Дилма Русеф, докато трае процеса за бюджетни злоупотреби срещу нея. Като вицепрезидент, Темер пое президентския пост.

Публикуваните данни от „Уикилийкс“ са част от доклад на американския дипломат Кристофър МакМюлен. Според него Темер е предоставял информация на дипломатическата мисия на САЩ през 2006 г. В нея се е съдържала информация за вътрешните дела на страната. Имало е и критични данни за тогавашния президент Лула да Силва. Темер се е изказвал критично за мащабните социални програми, които правителството на Да Силва развиваше.

Информацията, която Темер е предоставял на САЩ, не е била точно поверителна, но е била предназначена изключително за служебно ползване.

В същото време отстраненият президент Дилма Русеф отправи първите си критики към Темер като президент.

„Това правителство е нелегитимно. То винаги ще се нуждае от нелегитимни механизми , за да се задържи“, заяви Русеф. Тя разкритикува назначеното от Темер правителство, заради липсата на жени и хора от малцинствата в него.

Разследването срещу Русеф ще трае 180 дни, след което ако вината й не бъде доказана, тя ще може да се върне на президентския пост.

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: