Last news in Fakti

14 Май, 2016 10:04 1 852 10

Новият президент на Бразилия бил информатор на САЩ

  • бразилия-
  • мишел темер-
  • сащ

Това се разкри в доклад на Уикилийкс

Новият президент на Бразилия бил информатор на САЩ - 1
Снимка: БТА/AP

Порталът „Уикилийкс“ пусна информация, според която новият бразилски президент Мишел Темер е бил информатор на САЩ, съобщи „Билд“.

Темер пое президентския пост през тази седмица. Това стана, след като бразилският Сенат гласува за отстраняването на действащият президент Дилма Русеф, докато трае процеса за бюджетни злоупотреби срещу нея. Като вицепрезидент, Темер пое президентския пост.

Публикуваните данни от „Уикилийкс“ са част от доклад на американския дипломат Кристофър МакМюлен. Според него Темер е предоставял информация на дипломатическата мисия на САЩ през 2006 г. В нея се е съдържала информация за вътрешните дела на страната. Имало е и критични данни за тогавашния президент Лула да Силва. Темер се е изказвал критично за мащабните социални програми, които правителството на Да Силва развиваше.

Информацията, която Темер е предоставял на САЩ, не е била точно поверителна, но е била предназначена изключително за служебно ползване.

В същото време отстраненият президент Дилма Русеф отправи първите си критики към Темер като президент.

„Това правителство е нелегитимно. То винаги ще се нуждае от нелегитимни механизми , за да се задържи“, заяви Русеф. Тя разкритикува назначеното от Темер правителство, заради липсата на жени и хора от малцинствата в него.

Разследването срещу Русеф ще трае 180 дни, след което ако вината й не бъде доказана, тя ще може да се върне на президентския пост.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 777

    2 2 Отговор
    Навряха си човките и в Бразилия
  • 2 Монго

    1 2 Отговор
    Не, не се казва информатор. Много КГБ-ейски звучи. Казва се проводник на атлантическите демократични ценности. Пък и на неговото ниво е бил не по-малко от т.н. агент за влияние...
  • 3 Ярослав Станчев

    1 2 Отговор
    инфоМРатор
    Интересно определение.
  • 4 справедлив

    2 2 Отговор
    Демек,тоя е на хранилка от САЩ...Ясно става сега защо толкова напъни имаше да я свалят Русеф...И забележете--ПАК конците са дърпани от САЩ....
  • 5 некойси

    2 2 Отговор
    Това обяснява много неща.
  • 6 Гост

    2 0 Отговор
    Тези пък да невидят от нас
  • 7 Шаран БГ

    2 2 Отговор
    Всички си имат своя " Юда из Кариот " !
  • 8 Kcaniba

    2 1 Отговор
    Типично!!!!!!
  • 9 Obama

    1 0 Отговор
    Тия ще съсипят и тая държава.
    Кога ще се освестим най-накрая на заличим тая мръсна изродска държавица с трибуквено име от картата на света.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: