Отидете към основна версия

3 768 6

Гърция пуска кепенците на лагера в Идомени

  • идомени-
  • гърция-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • бежански лагер-
  • преместване-
  • граница

Властите в страната ще преместят всички бежанци, които в момента се намират в импровизирания лагер на гръцко-македонската граница

Снимка АП/БТА

Властите в Гърция обявиха, че лагерът в Идомени ще бъде закрит до края на седмицата, съобщи Би Би Си.

От вторник ще започне евакуацията на хилядите блокирани мигранти, намиращи се в импровизирания лагер на северната граница на страната. Тя ще бъде завършена за не повече от седмица, заяви говорител на правителството.

"Подобно нещо като Идомени не може да се поддържа. Такъв лагер служи единствено на интересите на контрабандистите.", каза той.

Гръцката телевизия съобщи в понеделник, че допълнителни полицейски подкрепления ще бъдат разположени в и около лагера, за да се предотвратят размирици.

Лагерът се пренасели през февруари, когато Македония затвори границата си и отряза пътя на повече от 8000 души, които се бяха отправили към Северна Европа.

Мигрантите, които идват предимно от конфликтните зони в Сирия, Ирак и Афганистан, многократно отказаха да се преместят, въпреки изключително трудните и мизерни условия, в които живеят.

Основната причина, поради която те не искат да се преместят в изградените от гръцкото правителство бежански лагери във вътрешността на страната е, че едно преместване ще ги отдалечи от границата, което значи и отдалечаване от заветната цел – по-добър живот в някоя западноевропейска държава.

Полицейски части са били изпратени да разчистят влаковата линия на гръцко-македонската граница, която от месец е блокирана от група от около 2000 протестиращи бежанци.

"Преместването на всички бежанци от позорния лагер в Идомени е в техен интерес", каза още правителственият говорител. "Релсовият път ще се отвори и влаковите композиции ще преминават нормално, но по-важното е, че хората да бъдат прехвърлени на място с хуманни условия."

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: