Last news in Fakti

23 Май, 2016 16:30 3 765 6

Гърция пуска кепенците на лагера в Идомени

  • идомени-
  • гърция-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • бежански лагер-
  • преместване-
  • граница

Властите в страната ще преместят всички бежанци, които в момента се намират в импровизирания лагер на гръцко-македонската граница

Гърция пуска кепенците на лагера в Идомени - 1
Снимка АП/БТА

Властите в Гърция обявиха, че лагерът в Идомени ще бъде закрит до края на седмицата, съобщи Би Би Си.

От вторник ще започне евакуацията на хилядите блокирани мигранти, намиращи се в импровизирания лагер на северната граница на страната. Тя ще бъде завършена за не повече от седмица, заяви говорител на правителството.

"Подобно нещо като Идомени не може да се поддържа. Такъв лагер служи единствено на интересите на контрабандистите.", каза той.

Гръцката телевизия съобщи в понеделник, че допълнителни полицейски подкрепления ще бъдат разположени в и около лагера, за да се предотвратят размирици.

Лагерът се пренасели през февруари, когато Македония затвори границата си и отряза пътя на повече от 8000 души, които се бяха отправили към Северна Европа.

Мигрантите, които идват предимно от конфликтните зони в Сирия, Ирак и Афганистан, многократно отказаха да се преместят, въпреки изключително трудните и мизерни условия, в които живеят.

Основната причина, поради която те не искат да се преместят в изградените от гръцкото правителство бежански лагери във вътрешността на страната е, че едно преместване ще ги отдалечи от границата, което значи и отдалечаване от заветната цел – по-добър живот в някоя западноевропейска държава.

Полицейски части са били изпратени да разчистят влаковата линия на гръцко-македонската граница, която от месец е блокирана от група от около 2000 протестиращи бежанци.

"Преместването на всички бежанци от позорния лагер в Идомени е в техен интерес", каза още правителственият говорител. "Релсовият път ще се отвори и влаковите композиции ще преминават нормално, но по-важното е, че хората да бъдат прехвърлени на място с хуманни условия."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    Браво на македонците, че удържаха фронта и не се пречупиха под натиска на всякакви псевдо "хуманитарни" организации и натиска на "ГОЛЕМИТЕ" държави докарали им това до главата.
    Силно се съмнявам, че ако бяхме на тяхно място и ние така щяхме да се справим.
  • 2 onq s konq

    2 2 Отговор
    Не Идомени-ЦЯЛА ГЪРЦИЯ отдавна трябваше да пусне кепенците,а не да изживява унизителното положение да бъде разпродавана остров по остров,а Атина-квартал по квартал.Е да,ама тогава БГ-русофилството нямаше да има кого да величае и да обяснява с патос колко били "патриоти" гръцките управници,как показали среден пръст на Запада и как милеели за народа си.За разлика от нашите "подлоги"...

    Коментиран от #4

  • 3 МУАМАР КАДАФИ

    0 1 Отговор
    АЗ ВИ ПРЕДУПРЕДИХ ЗА ТОВА КОЕТО ОЧАКВА ЕВРОПА СЛЕД МЕН.......
  • 4 Goro Lafchi

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Гърци,подлоги,патриоти,русофилство,мигранти. Хм,интересна компликация.Извинете,къде ви се губи четвърти клас?

    Коментиран от #5

  • 5 onq s konq

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Goro Lafchi":

    Блг за въпроса:)4-ТИ И 5-ТИ КЛАС ГИ МИНАХ НАВЕДНЪЖ!А сега прочети в речника смисъла на думата "Вундеркинд" и после бегом в махалата да се похвалиш че ТОЧНО ТАКЪВ ти е отделил от скъпоценното си време за макар и кратък контакт.

    Коментиран от #6

  • 6 Goro Lafchi

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Вундеркинд не се казва на човек, на който освен сарказма,всички други чувства са изтръпнали.
Новини по държави: