Отидете към основна версия

3 250 18

Путин ще изкушава Гърция с газопровод през България

  • газпром-
  • владимир путин-
  • газ-
  • газопровод

По време на своята визита в Гърция руският президент Владимир Путин ще изкушава своите домакини с нов газопровод, който ще минава през България. Това разкрива в интервю за РИА Новости помощникът на Путин - Юрий Ушаков.

В момента върви работа по проекта за доставка на газ от Русия за Гърция и Италия през трети страни. Планира се газопроводът да мине по дъното на Черно море, а след това чрез една от крайбрежните страни, очевидно това е България, разкрива Юрий Ушаков.

На 27 и 28 май Владимир Путин ще посети Гърция. Днес той публикува редакционна статия „Русия и Гърция: Сътрудничество за мир и просперитет“ в гръцкия в. „Катимерини“. В нея той засегна и въпросите за диверсификация на доставките на енергоносители от Русия за Европа.

От 2006 г. „Газпром“ активно работи по проекта „Южен поток". Неконструктивната позиция на Европейската комисията по проекта направи неговото изпълнение е невъзможно. Въпреки че ние трябваше да спрем проекта, въпросът за южните транзитни коридори на нашите енергийни ресурси към страните от ЕС продължава да бъде на дневен ред, отбелязва в статията си Владимир Путин.

Той не пропуска да припомни, че през февруари в Рим Газпром, италианската Edison и гръцката DEPA подписаха Меморандум за разбирателство за транспортиране на руски газ през дъното на Черно море и трети страни до Гърция и Италия.

В продължение на две десетилетия Русия остава стабилен и сигурен доставчик на газ за Гърция. Сегашното споразумение с Гърция е било подновен до 2026 при благоприятни за страните условия, отбелязва Путин. Той отбелязва, че Русия разбира желанието на гръцките власти да установят страната като значителен енергиен център на Балканите. По тази причина Атина винаги може да разчита на Русия за увеличаване на доставките на газ и нефт в Централна и Западна Европа.

На 1 декември 2014 г. при визитата си в Анкара Владимир Путин обяви края на „Южен поток“. Проектът на стойност от 15,5 млрд. евро трябваше да премине през България, Сърбия и Унгария. Той трябваше да пренася 67 млрд. куб. м газа годишно.

Владимир Путин през декември 2015 г. по време на своя пресконференция обяви, че е удивен от беззъбата позиция на България, която противоречи на интересите на София.

Междувременно стана известно, че „Газпром“ продава документацията по „Южен поток“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания