Last news in Fakti

26 Май, 2016 16:26 3 221 18

Путин ще изкушава Гърция с газопровод през България

  • газпром-
  • владимир путин-
  • газ-
  • газопровод
Путин ще изкушава Гърция с газопровод през България - 1

По време на своята визита в Гърция руският президент Владимир Путин ще изкушава своите домакини с нов газопровод, който ще минава през България. Това разкрива в интервю за РИА Новости помощникът на Путин - Юрий Ушаков.

В момента върви работа по проекта за доставка на газ от Русия за Гърция и Италия през трети страни. Планира се газопроводът да мине по дъното на Черно море, а след това чрез една от крайбрежните страни, очевидно това е България, разкрива Юрий Ушаков.

На 27 и 28 май Владимир Путин ще посети Гърция. Днес той публикува редакционна статия „Русия и Гърция: Сътрудничество за мир и просперитет“ в гръцкия в. „Катимерини“. В нея той засегна и въпросите за диверсификация на доставките на енергоносители от Русия за Европа.

От 2006 г. „Газпром“ активно работи по проекта „Южен поток". Неконструктивната позиция на Европейската комисията по проекта направи неговото изпълнение е невъзможно. Въпреки че ние трябваше да спрем проекта, въпросът за южните транзитни коридори на нашите енергийни ресурси към страните от ЕС продължава да бъде на дневен ред, отбелязва в статията си Владимир Путин.

Той не пропуска да припомни, че през февруари в Рим Газпром, италианската Edison и гръцката DEPA подписаха Меморандум за разбирателство за транспортиране на руски газ през дъното на Черно море и трети страни до Гърция и Италия.

В продължение на две десетилетия Русия остава стабилен и сигурен доставчик на газ за Гърция. Сегашното споразумение с Гърция е било подновен до 2026 при благоприятни за страните условия, отбелязва Путин. Той отбелязва, че Русия разбира желанието на гръцките власти да установят страната като значителен енергиен център на Балканите. По тази причина Атина винаги може да разчита на Русия за увеличаване на доставките на газ и нефт в Централна и Западна Европа.

На 1 декември 2014 г. при визитата си в Анкара Владимир Путин обяви края на „Южен поток“. Проектът на стойност от 15,5 млрд. евро трябваше да премине през България, Сърбия и Унгария. Той трябваше да пренася 67 млрд. куб. м газа годишно.

Владимир Путин през декември 2015 г. по време на своя пресконференция обяви, че е удивен от беззъбата позиция на България, която противоречи на интересите на София.

Междувременно стана известно, че „Газпром“ продава документацията по „Южен поток“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бико

    2 2 Отговор
    Важното е да прецака максимално непокорната България. Най-добре да открие още една джамия в Русия и да прегърне Ердоган. И без това Ердо не го искат в европата и ще стиснат отново ръчичките.

    Коментиран от #2

  • 2 ЧАД

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бико":

    Какво и е непокорното на България-,че си даде базите на краварите безплатно,че става прифронтова държава,че у нас ще бъдат разположени американски части,че угаждайки на други цакаме себе си с отказа на Южен поток,че държавата ни е разграден двор в който който не е поискал да влезе,не е влязъл,че за пришълците държавата харчи месечно близо 1200 лева,че джамиите у нас на глава от населението са по-вече отколкото в Турция...Спирам да изброявам.Иди ти да прегърнеш Ердо, както Боко го прегръщаше и се кълнеше че са приятели.
  • 3 гост

    1 2 Отговор
    Ми така е, наште управляващи като са продажни и не отстояват българските интереси сега руснаците ще дават евтин газ на Гърция, а България в най-добрия случай ще взимаме някоя дребна комисионничка за транзита. Гърците и те са в ЕС и НАТО, също са много зависими от европарите и заемите дето им отпускат, ама не са смешни продажници и лизачи като нашия политически "елит", гледат си националните интереси и не подкрепят санкциите срещу Русия нали, а ние първи ги подкрепяме нали, че да сме "солидарни" със западните партньори........и после кво се очаква да направят руснаците за нас, да ни разцелуват по братски и да ни правят подаръци.........докато не дойде правителство, което е приятелски настроено към Русия все ще е така.

    Коментиран от #4

  • 4 onq s konq

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Това за "колко са продажни бълг управляващи "ще го пропусна,щото не си струва.А това дето руснаците ще дават евтин газ на гърците-просто не е наша работа,отделен въпрос е че няма да стане.Твърдението ти обаче,ЧЕ БЪЛГАРИЯ В НАЙ-ДОБРИЯ СЛУЧАЙ ЩЕ ВЗЕМА "НЯКОЯ ДРЕБНА КОМИСИОННИЧКА" ЗА ТРАНЗИТА...Бе кви хора сте бе?!!И какви "комисионнички"...Русия не може да стигне до Гърция с тръба,защото не може да мине през Турция.А ако иска през България-ще трябва договор ПОВЕЧЕ В ПОЛЗА НА БГ, И ПО-МАЛКО В ПОЛЗА НА РУСИЯ!!!А ако не щат-да прекарват с танкери-тяхна си работа.А че Путин си приказва като бившите съветски управници,смятащи България за техен окръг-негова си работа:)

    Коментиран от #6, #9

  • 5 Монго

    0 2 Отговор
    Абеее, руски газ през България няма да тече. Друг е въпроса, че това са партенки на журналята.
  • 6 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    То и сега в момента, руски газ пътува към целият Балкански Полуостров,а към Турция с два газопровода.Единствената разлика е ,че ще бъде извадена от уравнението Украйна,с нейните не малки транзитни такси,и опити да се намесва по пътя на газа.Преди години същата съдба сполетя и Полша ,която се опитваше да се намесва между Германия и Русия .Тогава Германия и Русия създадоха Северен Поток,без посредници и транзитни такси ,и го набиха надълбоко на Полша,в момента Полша плаща най-високите цени,а тръбите и станаха вътрешни,и защо ли изграденият и терминал за ВГ за един милиард не работи.Та Кончо русия е стигнала и в момента е там,просто оптимизация и намаляване транзитните такси,които са калкулирани в цената на газа и ги плащаме всички балкански държави особено тези които са в края на тръбата.На второ място сигурност.Третото е ,че Русия може да беси Украйна както си поиска ,газопроводът към нея остава вътрешен и зависи от Русия дали ще е пълен.
  • 7 Наско

    3 2 Отговор
    А-а-а-а не! Цункаха се ердо и пишкин, цункаха сееее. Точно резнаха лентичката на най-голямата джамия в масква и се цункаха, че са прецакали България. Пак ще се цункат ако се налага. Дойдат ли танкерите с втечнена газ в Гърция и език ще си пуснат.

    Коментиран от #8

  • 8 Монго

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Наско":

    Теб кое по-конкретно те въодушевява от втечнен газ в гръцко пристанище? Че нещо не вдявам.
  • 9 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Та за това и Украйна подари панически газопреносната си система на САЩ и Полша и се очаква от тях да защитят новата си придобивка.За целта се създава пояс от марионетни правителства,да насаждат психоза от въображаемата руска заплаха.Нашите хитреци зад кулисите решиха да инсценират уж сваляне на про-американското правителство на Бойко Борисов и замяна с това на безпартийният Орешарски ,подкрепян ужким от БСП ДПС и Атака ,като крайната цел да се започне на всяка цена ЮП ,дори с цената на евро-санкции и политическа изолация ,а като се случат нещата Бойко да се върне на бял кон и да управи уж нещата и да отпуши евро средствата ,но и Потока да е изпълнен.Не случайно Орешарски е безпартиен експерт и пое тежкият кръст,да се оттегли низвергнат но с ЮП.Но дойдоха тримата сенатори и в прав текст му казаха на Орешарски ,ако иска България да заприлича на Косово да продължава в същият дух.Точно тогава и Местановото ДПС оттегли подкрепата си за правителството,което не вещае нищо добро,за останалото се сещай сам ,нали се имаш за интелигентен.
  • 10 tost

    3 2 Отговор
    В Германия ще влиза Северен паток 2 – няма проблем,когато обаче искаха да направят Южен паток от ЕС,Брюксел и САЩ казаха че неможе.Само малко инфо : Украйна взема 2 000 000 000$ транзитна такса от Русия ,за газата ,която пристига в Европа.Целта на рашъните е да спрат транзита през Украйна след 2019г.,дали ще е през Северен 2 или Южен паток ,няма значение.
  • 11 Монго

    2 2 Отговор
    А в момента газопреносната мрежа на Украйна е в ръцете....? А познайте де...
  • 12 N2N2N2

    1 0 Отговор
    ДОКАТО ИМА ЕВРОПАРИ ЩЕ СЕ „ДЪРЖИМ„ ПО ТОЗИ НАЧИН, А КОГАТО СВЪРШАТ ЩЕ СЕ ОБЪРНЕМ И КЪМ РУСИЯ-НЕ СЕ ЛИ СЕЩАТЕ ?!!
  • 13 tost

    2 3 Отговор
    А бе днес опозицията много слабо го дават, петрола гони 50 $ ,Путин пак се е намерачил да ни пъха „тръбата“ с газ,Русия е почти фалирала а се изказа само един.......... конник и той се оказа без глава ;) (Конника без глава)
  • 14 Mixa Klimment

    2 2 Отговор
    Какой газопровод ? Болгария это не суверенная страна. Что прикажут Болгарии господа , то Болгария и будет выполнять. С такими странами бизнес не делают.
  • 15 Stefan

    3 2 Отговор
    Ето една от причините според мен /и не само/ за да няма газопровод през България.
    През Украйна минава доста голямо количество на руски газ за Западна Европа плюс газа за Украйна. Природният газ се използва както за отопление така и като суровина в производството. Както е известно украинците са го закъсали и нямат пари да си плащат редовно газта. Когато руснаците спрат количествата за Украйна, на у - те не им остава нищо друго освен да крадат от транзитните доставки за Европа - Защо? Металургичните заводи на Коломойски / а може и Ахметов да има такива/ се намират на брега на Азовско море основно в големия промишлен център Мариопул / който все още не е превзет от сепаратистите/ и са основен източник валутни приходи на Украйна. Както знаете доменните пещи не могат да бъдат изгасени, / те могат да се изгасят, но ще стане като в Кремиковци/, и най вероятно - 99% се ползва природен газ за гориво като енергиен източник. Ако спрат тези заводи или бъде превзет Мариопул, или пък превзето или блокирано пристанището, спират основните валутните постъпления и Украйна най-вероятно фалирва. ... Украйна има недостатъчни запаси и находища на пр. газ, затова е жизнено важно за тях ДА НЯМА ЗАОБИКАЛЯЩ ГАЗОПРОВОД, защото както съм писал по горе в статията когато не си плащат газта, няма да има от къде да крадат газ и съответно най-вероятно фалирват.
    П.С. Написаното от мен е лично мое мнение.

    Коментиран от #16

  • 16 Mixa Klimment

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Stefan":

    Mariopul - руски град
  • 17 РЕАЛНО

    2 2 Отговор
    Няма да има газопровод през България--и то не заради това че не искаме--ама пак ще дойде сенатор Маккейн и ще набие обръчите на управниците ни.Няма да забравя как сенатора седеше до Орешарски и се хилеше,когато Ореха обяви че спираме Ю.Поток....Така че газ ще имаме само в бидони...
  • 18 Стефан

    0 0 Отговор
    Има такъв град на Азовско море, виж картата на Украйна. В Русия може да има град със същото име, аз ти казвам за украинския град Мариопул. https://www.google.bg/search?q=%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0&client=firefox-b&tbm=isch&imgil=zEHcWDTg7urLEM%253A%253ByXwBpY2lYD0kQM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.pro-tran.com%25252Fbg%25252FLandkarten%25252FUA.html&source=iu&pf=m&fir=zEHcWDTg7urLEM%253A%252CyXwBpY2lYD0kQM%252C_&usg=__XBGbMDo8pIoh2EmsP7s2g-L7ov8%3D&biw=1024&bih=639&ved=0ahUKEwimw6vK4frMAhUJ1RQKHVHnAKcQyjcIKw&ei=c4FIV-a9N4mqU9HOg7gK#imgrc=zEHcWDTg7urLEM%3A
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания