Отидете към основна версия

2 175 13

Русия е съюзник на ислямския свят

  • владимир путин-
  • ислямския свят-
  • русия

Владимир Путин участва в заседание на групата за стратегическо партньорство между Русия и ислямския свят. Събитието се провежда в Казан.

„Ислямският свят може да е сигурен, че в лицето на Русия намира надежден съюзник.“ Това беше заявено от руския президент Владимир Путин, цитиран от „РИА Новости“.

Путин участва в заседание на групата за стратегическо партньорство между Русия и ислямския свят. Събитието се провежда в Казан.

„В дневния ред на нашата среща се занимаваме с важни въпроси, много от които са свързани със събитията, които се случват към този момент в редица мюсюлмански страни. Те без преувеличение предизвикват глобален отговор“, заяви в свое обръщение пред групата Путин.

Той допълни, че с помощта на Русия е бил нанесен мощен удар над терористите. Според него обаче все още има терористични групи и техни поддръжници, които с всички сили се опитват да дестабилизират ситуацията и да подкопаят международните усилия за решаване на ситуацията.

„Искам да подчертая, че в лицето на Русия, ислямския свят винаги ще има надежден съюзник. Ние подкрепяме активната позиция на мюсюлманските страни за консолидиране на международните отношения за постигане на върховенство на закона“, заяви Путин.

Той заяви, че сегашната сесия на групата за партньорство трябва да засили доверието и сътрудничеството между Русия и мюсюлманските страни. Перспективите за сътрудничество ще бъдат обсъдени от представители от над 30 страни и водещи руски експерти.

Членовете на групата трябва да формират обективно мнение за Русия и нейната културна принадлежност. Ще бъде споделен и опита на Татартан в областта на мултирелигиозните и мултикултурните взаимоотношения. Очаква се след края на срещата да бъде приета специална резолюция.

Казан приема такава среща за втори път. Първо домакинство беше през 2006 г.

Русия има сериозна роля в решаването на конфликтите в Близкия Изток след стартирането на въздушни удари срещу терористични групи в Сирия. Акцията започна на 30-ти септември миналата година.

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Русия отговаря на западните санкции

    Премиерът на Русия Дмитрий Медведев поръча подготвянето на предложение за разширяване на руския отговор на западните санкции, съобщи РИА Новости. & ...
    27.05.2016
    2 932
    12
  • Кесарят Ципрас посреща царя Путин

    Гърция очаква посещението на царя Владимир Путин. Това коментира гръцката преса. Част от тях акцентират на амбициите на премиера Алексис Ципрас родина ...
    27.05.2016
    2 867
    6
  • В Русия обмислят криптовалута

    В Русия се планира въвеждането на национална криптовалута, която да отмени валидността на всички останали, съобщи Комерсант. Предполага се, че емис ...
    27.05.2016
    2 935
    8
  • Путин ще изкушава Гърция с газопровод през България

    По време на своята визита в Гърция руският президент Владимир Путин ще изкушава своите домакини с нов газопровод, който ще минава през България. Това ...
    26.05.2016
    3 334
    18
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания