Отидете към основна версия

1 508 2

Нов план за действие при откриване на извънземни

  • извънземни-
  • план-
  • дънкан форган

Протоколът е предложен от астронома Дънкан Форган

Известният шотландски астроном Дънкан Форган въвведе нов протокол за действия, които учените да предприемат при откриване на разумен живот на други планети.

Предварителният план беше публикуван в сайта arXiv.

Според Форган последният подобен протокол е бил издаден през 1989 г. В този протокол се предвижда изследователите, които открият извънземна форма на живот, първо да се консултират със свои колеги, а след това да уведомят съответните държавни органи. Чак след това се позволяват съобщения до медиите.

Тези правила обаче са съгласувани преди масовото разпространение на интернет и цифровите технологии. Форган предлага всички изследователи, търсещи извънземен живот да създадат свой блог, в който ще бъдат изложени съответните принципи и критерии, както и подробности, относно напредъка по търсенето. Препоръчват се постоянни проверки на компютрите, за да се предотвратят хакерски атаки или изтичане на информация.

Според Форган е най-добре дори недоказаните открития на разумен живот възможно най-бързо да бъдат направени обществено достояние. Така учените ще избегнат подозрения за прикриване на данни, а евентуално по-късно информацията ще може да бъде опровергана.

Ако се окаже, че данни за откритието на извънземен живот са недостоверни, след това е важно учените възможно най-бързо да направят изявление, с което подробно да обяснят получената информация.

Наскоро учени от университета „Корнел“ в САЩ определиха периода, в който нашата цивилизация ще може да осъществи контакт с извънземна раса. Според тях това ще стане след около 1500 години.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: