Отидете към основна версия

15 923 10

Турски граничари застреляха 11 сирийски бежанци

  • сирия-
  • турция-
  • бежанци-
  • застреляни-
  • граница-
  • убили

Това не е първият подобен инцидент на границата между Сирия и Турция

Снимка АП/БТА

Турски граничари са застреляли най-малко 11 сирийски цивилни в неделя, докато се опитали да влязат в Турция незаконно. Това съобщиха няколко антиправителствени активисти групи, подчертавайки трудностите, пред които са изправени сирийските бежанци, които искат да напуснат страната.

Според телевизионният канал "Скай Нюз Арабия", групата бежанци се опитала незаконно да премине сирийско-турската граница през трудно проходима планинска пътека, един от малкото останали пътища, по които трафикантите на хора извършват незаконната си дейност. След като Турция засили акциите си срещу бежанците, границата между двете страни стана почти непробиваема.

Маршрутът на контрабандистите минава през северозападна част на Сирия, далеч от мястото, където се проведоха последните операции на турската армия срещу Ислямска държава, пише "Уолстрийт джърнъл".

Високопоставен турски представител от армията заяви, че правителството не е в състояние да провери твърденията, като добавя, че Турция разследва инцидента.

Сирийски активист за правата на човека, е заявил при условие на анонимност, че осем души са били убити, а други осем ранени. Много от убитите и ранените са жени и деца.

През април тази година световните медии съобщиха за друг подобен инцидент, при който 8 души загинаха.

В края на март тази година, Сирийската обсерватория за правата на човека съобщи, че турските граничари редовно стрелят по бежанци, които бягат от гражданската война в Сирия.

Амнести интернешънал съобщи през април, че в продължение на месеци, турските власти в южните провинции на страната почти всеки ден депортират обратно в Сирия групи от мъже, жени и деца.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: