Отидете към основна версия

1 441 4

Великобритания решава бъдещето си в ЕС

  • великобритания-
  • референдум-
  • ес

Днес се провежда референдума за членството на страната в ЕС

Днес във Великобритания ще се проведе референдум за бъдещето на страната в ЕС.

Британците ще трябва да решат дали страната им да продължи да бъде част от Съюза или да го напусне. Право на глас имат 46 млн. избиратели. Мненията по въпроса са изравнени, като през последните дни в проучванията се отбелязва рязък ръст на хората, подкрепящи оставането на страната в ЕС.

Британският премиер Дейвид Камерън вече призова британците да подкрепят оставането на страната в Съюза. Той беше и едно от лицата на кампанията за оставане в ЕС. Според експерти евентуален Brexit може да доведе до девалвация на паунда и загуба на работните места във Великобритания. Има притеснения, че това може да доведе и до серия от референдуми в други страни от ЕС заплашващи целостта на организацията.

Основен поддръжник в кампанията за излизане на Великобритания от ЕС беше бившият кмет на Лоднон Борис Джонсън. Основни негови доводи бяха опасенията за заливане на страната от бежанци и евентуалното членство на Турция в ЕС.

През февруари Дейвид Камерън договори специални условия за членството на Великобритания в ЕС. Така страната получи специален статут като член на общността.

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: