Last news in Fakti

23 Юни, 2016 13:58 1 804 1

Brexit: Проучване дава преднина на кампанията "Остани"

  • brexit-
  • референдум-
  • гласуване-
  • дейвид камерън-
  • джереми корбин-
  • найджъл фарадж

Камерън и Фарадж дадоха своя глас в днешния референдум, на който ще се реши дали Великобритания ще остане част от ЕС

Brexit: Проучване дава преднина на кампанията "Остани" - 1
Снимки АП/БТА

Кампанията "Остани", която настоява Великобритания да остане част от ЕС, води с 4% пред кампанията "Напусни", която се надява Европейският съюз да остане в миналото на страната, съобщи в. "Гардиън", като се позовава на последното социологическо проучване, публикувано преди днешния референдум.

В първата по рода си анкета, публикувана в изборния ден, агенцията "Ipsos Mori" дава на кампанията срещу Brexit-a 4% преднина.

Проучването, извършено по телефона, е приключило през дните преди референдума. Според данните британците, които ще гласуват за оставането в ЕС са 52% (+5), а тези, които искат страната им да излезе от ЕС са 48% (-5).

Майк Смитсън, политически анализатор, следящ нагласите около референдума, посочва, че крайните резултати от всички телефонни допитвания дават преднина на кампанията "Остани", докато всички онлайн проучванията дават преднина на кампанията "Напусни". 

Изданието коментира, че един от двата метода греши, но все още не е ясно кой.

Междувременно британският премиер Дейвид Камерън даде своя глас в днешния референдум, съобщи Би Би Си. Камерън, който ръководеше кампанията за оставане в ЕС, упражни правото си на глас в избирателна секция в центъра на Лондон заедно със съпругата си Саманта.

Brexit: Проучване дава преднина на кампанията "Остани"

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин, който също агитираше за оставането на страната в ЕС, също даде своя глас.

Един от основните агитатори за Brexit, лидерът на UKIP Найджъл Фарадж, се пошегува с репортерите пред избирателната секция, че е бил "нерешителен" и се е "поколебал" как да гласува.

Brexit: Проучване дава преднина на кампанията "Остани"

Усилията на кампанията за излизането на Великобритания от ЕС е покрила по-голямата част от провинцията и селските райони в Англия, докато кампанията за оставане в рамките на 28-членния съюз е била съсредоточена най-вече в градовете, съобщи "Гардиън".

Изданието е проследило маршрута на кампаниите, водени от четирима видни активисти и от двете страни на дебата за период от 5 седмици. „Гардиън“ е проследил стъпките на агитаторите за оставане в ЕС, водени от премиера Дейвид Камерън, канцлерът Джордж Осбърн, лидерът на Лейбъристите Джереми Корбин и първият държавен секретар Ангела Игъл и кампаниите за излизане от ЕС на бившият кмет на Лондон Борис Джонсън и депутатът консерватор Майкъл Гоув, лидерът на UKIP Найджъл Фарадж и депутатът от партията на лейбъристите Гизела Стюарт.

Анализът на кампаниите показва, че кампанията "Напусни" до голяма степен е игнорирала Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, докато кампанията "Остани" е заобиколила района на Източна Англия.

Смята се, че 46 499 537 души имат право да участват в днешния референдум, който ще реши дали Великобритания ще остане част от голямото европейско семейство или ще се отдели като "страничен наблюдател". Според Би Би Си броят на британците, заявили участието си във вота е рекордно голям.

Той е едва третият национален референдум в британската история.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги

    0 0 Отговор
    Да излизат нито са с евро нито са в шенген,
    искат да командват европа
Новини по държави: