Отидете към основна версия

3 809 4

„Ди Велт“ нареди България сред страните, които са за повече национална самостоятелност

  • ес-
  • българия-
  • самостоятелност-
  • brexit

Според вестника консенсусът няма да бъде намерен лесно

Германският вестник „Ди Велт“ нареди България сред страните-членки, които са за по-малко интеграция и засилване на националната държава. В коментар със заглавие „Това са разделените страни в Европа“ вестник „Ди Велт“ публикува и графика на три типа държави – с правителства, които са за повече интеграция и свиване на разходите, с правителства за повече интеграция и държавни разходи и с правителства за по-малко интеграция и засилване на националните държави.

Според „Ди Велт“ след отпътуването на Дейвид Камерън страните-членки не са успели да скрият „фасадата на единството“. Засилила се е и критиката за предварителната среща между германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и италианския премиер Матео Ренци.

Според вестника консенсусът няма да бъде намерен лесно, защото „27-те страни-членки са всичко друго, но не и единни за това как да изглежда бъдещето на ЕС“. Най-грубо според вестника страните-членки могат да бъдат разделени на три групи. Тези, които споделят френската визия за политически обединена Европа, в която страните и финансово стоят един за друг. След това има група от страни около Германия, които не отхвърлят повече интеграция сама по себе си, но тя не трябва да води до това държавите да не носят собствена отговорност за бюджетите си. И трета група, преди всичко източноевропейски страни-членки, но и Дания, които искат да си запазят национална самостоятелност.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: