29 Юни, 2016 20:10 1 512 1

Посолството ни в Лондон: Българите запазват правата си за поне 2 г.

  • brexit-
  • българи-
  • великобритания-
  • права
Посолството ни в Лондон: Българите запазват правата си за поне 2 г. - 1

Излезе така чаканата и важна позиция за съдбата на българите във Великобритания след като стана ясно, че страната ще излезе от Европейския съюз. Отговорът беше публикуван на фейсбук страницата и официалната страница на посолството на република България в Лондон.

Ето и пълния текст:

Във връзка с резултатите от проведения референдум за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз посолството на Република България в Лондон получи уверения от британското правителство, че до приключване на процедурата за формално напускане на Европейския съюз от Обединеното кралство, която се очаква да отнеме период от най-малко две години, гражданите на България, пребиваващи и новопристигнали в страната ще се ползват със същите права, каквито имат и в момента. Не се очакват промени в реда за пътуване до Обединеното кралство, условията за осъществяване на бизнес, ползването на обществени услуги или извършването на парични преводи.

Следва да се отбележи, че съгласно европейското право гражданите на държавите-членки на ЕС имат право на краткосрочно пребиваване на територията на друга държава-член за срок до три месеца, без никакви условия или формалности, като в този период те трябва да бъдат в състояние да се самоиздържат. Българските граждани, съгласно европейското право, могат да пребивават на територията на друга държава-член и за срок, по-дълъг от три месеца, ако те изпълняват определени условия – да бъдат работници или самостоятелно заети лица, студенти, самоиздържащи се лица или членове на семейството.

В тази връзка е задължително наличието на съответна регистрация в Обединеното кралство – национален осигурителен номер /NIN/, UTR за самонаетите лица, наличие на пълно здравно застрахователно покритие за студентите и самоиздържащите се лица и др. Правата като граждани на ЕС в Обединеното кралство биха могли да се потвърдят и чрез кандидатстване за издаване на регистрационен сертификат и сертификат за постоянно местоживеене, но това не е задължение, а възможност, която потвърждава упражняването им на права съгласно европейското законодателство.

Уведомяваме, че вече е изградена неформална мрежа за постоянна комуникация между посолствата на държавите-членки на ЕС в Лондон, чрез която се създават оптимални условия, както за обмен на информация при възникване на възможни проблеми, свързани с правата на гражданите на Европейския съюз в Обединеното кралство, така и за изработването на единни позиции и предприемане на съвместни действия.

В тази връзка приканваме българските граждани да информират писмено посолството за всякакви случаи на нарушаване на правата им на европейски граждани, прояви на дискриминационно и ксенофобско отношение, основано на етническа принадлежност или европейско гражданство. След получаването н подобни сигнали посолството ще ги адресира както към компетентните британски институции, така и към българските власти.

Бихме искали да напомним, че в посолството има секции съответно по трудово-социални въпроси, търговско-икономически въпроси и консулска секция. В зависимост от естеството на конкретния проблем, българските граждани в Обединеното кралство могат да се обръщат към съответните секции, като подробна информация за контактите с тях се съдържа на страницата на посолството в интернет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наблюдаващ 2

    0 0 Отговор
    дано се оправят нещата там.дано техния парламент да реши оставане в ЕС.заради моите деца и всички останали българи.
Новини по държави: