Отидете към основна версия

1 618 12

КНДР предложи прочистване от ядрено оръжие на Корейския полуостров

  • северна корея-
  • ядрено оръжие-
  • корейския полуостров

Страната има пет условия към САЩ и Южна Коря

Северна Корея е предложила план за прочистване от ядрено оръжие на Корейския полуостров, съобщи ТАСС.

Според изданието „Нодон син мун” в Пхенян са готови на подобен пробив е възможен, ако страната получи гаранции от САЩ и Южна Корея по 5 основни точки.

От там настояват Вашингтон и Сеул да предадат информация за американското ядрено оръжие, разположено в Южна Корея. Пхенян изисква затваряне на американските бази в Южна Корея и изтеглянето на ядреното оръжие, намиращо се в тях. САЩ трябва да гарантират, че няма да доставят ядрено оръжие за Южна Корея и други съседни на КНДР държави, което може да бъде използвано срещу страната. Също така се иска изтегляне на американските военнослужещи, „наслаждаващи се на правото си да използват ядрено оръжие“.

Според говорител на Севрна Корея „САЩ и Южна Корея нямат никакви причини да оттеглят справедливите искания на Пхенян, с изпълнението, ако наистина искат да решат ядрения проблем на Корейския полуостров“.

При изпълнението на условията, Пхенян ще вземе реципрочни мерки за „насърчаване на премахването на ядреното оръжие в региона.“ В противен случай страната ще продължи да разработва ядрените си мощности.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: