Last news in Fakti

1 Юли, 2016 18:11 1 519 0

Наследил ли е Ким Чен-ун изкуството на държавен контрол?

  • ким чен-ун-
  • северна корея-
  • кндр-
  • слухове-
  • смърт-
  • диктатура-
  • преврат

Нови слухове за смъртта на севернокорейския лидер породиха слухове за нестабилност

Фалшивите слухове за смъртта на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, които се разпространиха като горски пожар в средата на юни, изваждат наяве неговата неспособност да удържи властта със желязна ръка. Въпреки това, политиката на всяване на всеобщ страх сред населението на страната, на практика прави извършването на преврат невъзможно, пише сайтът "Никей".

Съобщенията за смъртта на диктатора дойдоха първо от информационен сайт, който претендира да е със седалище в Китай.

Въпреки множеството видни неточности и измами, историята за смъртта на Ким, която подробно описва как жена атентатор се приближила към лидера на КНДР по време на инспекция, се разпространи светкавично в Китай и заля социалните медии в страната.

Сайтът дори се позовава на предполагаем доклад от държавната севернокорейска телевизия.

Възможността за безредици в съседната държава предизвика вълна от паника в Южна Корея и дори смъкна стойността на корейската валута за ден. Южнокорейското правителство обаче се справи със ситуацията и бързо разсея слуховете.

Подобни слухове, свързани с преврат в комунистическата страна, от време на време се появяват в китайския микроблог Weibo, както и в други социални медии. Но единствената потвърдена терористична атака в КНДР в най-новата й история е бомбата на жп гара в северното градче Рьончхон през 2004 година.

Династията Ким през последните три поколения е създала сложна система, с която да спира в зародиш всеки опит за преврат. Сегашният лидер на Северна Корея, подобно на баща си и дядо си, се опитва да управлява в страх и подчинение, но новините за чистки по високите етажи на властта през последните години предполагат нестабилност. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: