Last news in Fakti

22 Юли, 2016 12:29 2 020 3

САЩ откриха нов ядрен център в Северна Корея

  • северна корея

Напрежението на Корейския полуостров отново ескалира

САЩ откриха нов ядрен център в Северна Корея - 1

САЩ са открили нов ядрен център в Северна Корея. За него се смята, че там е поставено началото на ядрената програма на комунистическия режим в Пхенян.

Новооткритият център се е намирал близо до прочутия ядрен реактор Йонбьон, съобщава Ройтерс.

От Института за наука и международна сигурност обяви, че откриването на новия институт повдига завесата как Северна Корея е успяла да разработи сама технологията за създаването на центрофуги за обогатяване на уран.

Ние трябваме да имаме пълна яснота какви са ядрените възможности на комунистическия режим преди да започнем преговори, заяви директорът на института Дейвид Албрайт.

Той посочи, че са използвани нова серия от сателитни снимки, които са показали голяма прилика със съоръженията в Йонбьон.

Напрежението на Корейския полуостров отново ескалира след като през януари Пхенян извърши поредния ядрен опит и на няколко пъти изстреля балистични ракети. В отговоор Пентагонът засили своето военно присъствие в Южна Корея и Япония.

Пет мегаватовият реактор в Йонбьон може да произвежда плутоний, който според пропагандата на комунистическия режим е използван за трите ядрени опита направени през 2006, 2009 и 2013 година, припомня АП.

Съоръжението може да произвежда по 6 килограма плутоний годишно. Това количество е достатъчно за направата на 1-2 атомни бомби.

Пхенян обеща да рестартира съоръженията в Йонбьон на фона на ескалиралото напрежение в региона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошибиян

    2 2 Отговор
    Браво на Ким
  • 2 БайХуй

    1 1 Отговор
    Накрая няколко ядрени ракети ще закрият Америка...
  • 3 кон

    0 1 Отговор
    САЩ откриха нов ядрен център в Северна Корея-
    Това е първи етап!
    Втори етап : САЩ откриха нова ядрена ракета в Йелоустоун, подарък от Северна Корея!
    Трети етап:Корея откри изложба на замразеното в причудливи форми стъкло в бившите Съединени Щати!
Новини по държави: