Отидете към основна версия

2 912 10

"Московските" колбаси станаха "Бандеровски"

  • московските-
  • бандеровски-
  • колбаси

Колбасарски цех в Ивано-Франковската област на Украйна реши да преименува една от своите търговски марки. Според шефа на предприятието това се е наложило заради ситуацията в Източна Украйна.

"Отдавна правим колбас "Московски", но оттук нататък той ще се казва "Бандеровски", заявява Петр Книшук пред украинското издание "Веста".

Може би не е зле да припомним кой е Степан Бандера,  откъдето идва и наименованието "бандеровски".

Бандера е една от най-противоречивите фигури в историята на Украйна. В източните райони той е смятан за бандит, а в западните - за национален герой.

Той е роден през 1909 година в семейството на католически свещеник в галицийското село Старий Угринив, тогава в състава на Австроунгарската империя. През 1959 година той е убит в Мюнхен, където живее от 1946 година под името Попел. Агент на КГБ го отравя с цианкалий. През целия си живот Бандера се бори за независима Украйна, а главните му врагове са Полша и Съветският съюз. Като студент в Лвов той се записва в Организацията на украинските националисти /ОУН/, борещи се срещу полския гнет над украинците. През 30-те години организацията е особено активна - ликвидира украински студенти и преподаватели, които не споделят националистическите й възгледи, организират хайки срещу евреи и комунисти, залагат бомби в редакциите на вестници.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: