Отидете към основна версия

10 526 47

Екип от учени опроверга конспиративната теория Кемтрейлс

  • екип-
  • учени-
  • опроверга-
  • конспиративната теория-
  • кемтрейлс

От всички възможни конспиративни теории, тази е възможно най-глупавата. И все пак има доста хора, които си вярват сериозно в нея. Те смятат, че американското правителство или тайните организации, които го контролират, ни ръсят над главите химични вещества, които променят времето или ни тровят. Това става посредством следите, които оставят самолетите.

На 10-ти август в научното списание Environmental Research Letters, което има импакт фактор 3.906, се появи научна статия по темата, съобщава "Космос.бг".

Екипът е решил да изпрати към стотици експерти в областта на атмосферните науки информация от конспиративните уебсайтове и ги е помолил да изкажат експертно становище.

Общо 77 учени са отговорили. От тях 76, което ще рече 98.7%, категорично са заявили, че няма никакво доказателство за секретна атмосферна програма.

Но какво да кажем за останалия един учен? Да не би той да е попаднал на нещо по-различно от останалите? Не. Единственото нещо, за което той говори, е наличието на по-високи нива на атмосферен барий в отдалечен район, който има ниско съдържание на почвен барий. Това изобщо не е доказателство за свръхсекретна програма.

Научната статия е доста интересна и би трябвало да сложи пирон в ковчега на конспиративната теория. Де да беше обаче толкова лесно. За съжаление фактите не могат да убият конспирациите и ирационалните вярвания. От моя опит, при който в продължение на години оборвам различни конспирации, най-вече тази, че пилотираните мисии до Луната са били фалшификация, разбирам следното: хората никога не слушат това, което казват експертите.Те просто си вярват в каквото искат и отхвърлят всяко едно доказателство под предтекст, че е платено или поръчково проучване. Един вярващ в лунната конспирация може да бъде натикан в ракета и да бъде изстрелян до Луната, за да види с очите си следите от лунните кацания. Той тогава пак няма да повярва, защото ще сметне, че следите са били оставени по-късно от роботизиран апарат.

Така е и с кемтрейлс. Според Фил Плейт просто няма смисъл да се спори с люде, които не искат да се запознаят с доказателства.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини