Отидете към основна версия

2 360 16

Искат да спрат строежа на джамия до кулата в Пиза

  • джамия-
  • кулата в пиза-
  • наклонената кула в пиза-
  • религиозни свободи-
  • строеж-
  • мюсюлмани

Блокирането на строежа ще заплаши религиозната свобода на мюсюлманите

Снимка Архив АП/БТА

Кампания, която иска да блокира строителството на нова джамия в близост до наклонената кула в Пиза, застрашава ангажиментът на Италия към религиозните свободи, предупреждават онези, които защитават правото на мюсюлманите да изградят своя храм, съобщава "Religion news".

Предложението за строеж на джамията, на няколкостотин ярда от световноизвестната кула, е било одобрено от градския съвет на Пиза, но противниците му твърдят, че тя религиозната сграда ще бъде твърде близо до кулата, една от най-добрите туристически атракции в Италия. Противниците на строежа се опасяват още, че след вдигането на джамията местните мюсюлмани могат да бъдат радикализирани.

"Днес сме във война, независимо дали ни харесва или не, и трябва да се борим с това, което имаме", каза Даниела Сантанче, депутат от дясноцентристката партия "Форца Италия", която се присъедини към протестиращите в Пиза на 20 август. "Джамиите трябва да бъдат затваряни, не да се отварят нови, защото те не са места за поклонение, а местата, в които се проповядва омраза."

Организаторите на кампанията "Не на джамията" заявяват, че вече са събрали над 2000 подписа, които според тях са достатъчно, за да бъде проведен референдум за отхвърляне на решението на Съвета.

Но Изедин Елзир, президент на Съюза на италианските ислямски общности, заяви, че всеки референдум би бил "противоконституционен" и ще заплаши религиозната свобода на мюсюлманите.

"Нашите права трябва да бъдат защитени", каза той. "Тази кампания се основава на предразсъдъци, генерирани от политици, които искат да спечелят гласове, използвайки страха на хората след неотдавнашните нападения във Франция, Белгия и Германия."

Един от най-разпознаваемите забележителности на Италия - Наклонената кула в Пиза, се намира до катедралата и баптистерия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: