Отидете към основна версия

1 103 2

Нова Европа за хората, планетата и просперитет за всички

  • нова европа-
  • декларация-
  • ес-
  • европа-
  • неправителствени организации-
  • лидери

177 неправителствени организации се подписаха под обща декларация за Европа

Снимка Архив АП/БТА

В навечерието на срещата на върха в Братислава, където лидерите на ЕС днес обсъждат бъдещето на Съюза и разискват въпроси като кризата с бежанците, Brexit и конфликтите, 177 европейски организации излязоха с обща декларация, в която настояват за нова Европа за хората, планетата и просперитет за всички.

В своята декларация неправителствените организации посочват, че Европа е на кръстопът, а бъдещето на европейското сътрудничество и ползите, които то носи, са изложени на риск.

Според тях става дума за бъдещето на европейското общество и как останалата част от света ще гледа на него.

„Настоящата криза подчерта спешната необходимост да се обърне внимание на основните въпроси: как да се гарантира, че европейският проект се връща към своето обещание за мир, демокрация и солидарност? Как Европа може да работи за своите хора?“, се казва в декларацията.

Твърде много хора в цяла Европа започнаха да недоволстват и да изказват разочарованието си от Европейския съюз. Все повече европейци се чувстват дистанцирани от неговите институции и политики. Въпреки това има ангажирани политици, синдикати, обществени групи и неправителствени организации от цяла Европа, които са готови да предприемат действия и да работят за една по-добра Европа.

В декларацията са описани основните точки, на които европейските лидери трябва да обърнат внимание и за които да положат усилия, за да върнат ЕС обратно в релси.

„Заедно, ние можем да оформим една Европа, която е всеобхватна, отворена, справедлива, устойчива, и работи за хората от всички възрасти, социална принадлежност и нации“, пише още в декларацията.

Ето и цялата декларация и подписалите се организации.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: