Last news in Fakti

16 Септември, 2016 12:44 1 613 3

Ключова среща за бъдещето на ЕС

  • ес-
  • среща на върха-
  • братислава-
  • криза

27 лидери на страни членки ще търсят сплотяване на разтърсения от кризи съюз

Ключова среща за бъдещето на ЕС - 1
Снимки: БТА/АР

27 лидери на страни членки на ЕС се събраха в Братислава в опит да сплотят разтърсения от кризи съюз. За първи път в историята на събитието няма да присъства британски премиер. Срещата в древен замък от Средновековието продължава един ден.

Лидерите ще търсят начини как да подсилят общността след предизвикалото шок напускане на Великобритания. Те трябва да намерят отговор и на засилващите се призиви за драстично реформиране на институциите на ЕС. Някога те бяха отправяни само от популистите, но вече все повече идват и от основните политически формации. Недоволството срещу Брюксел се засилва в момент, когато в Австрия, Франция, Германия и Холандия предстоят избори. 

Ключова среща за бъдещето на ЕС

Недоволството от ЕС се засилва и в Южна Европа, включително Италия. На изток правителствата на Полша и Унгария настояват за „контрареволюция“ в съюза, като се правят предложения, включващи отнемане на някои от правомощията на ЕК съгласно нов договор.

Вниманието на срещата ще се съсредоточи върху сигурността на границите, борбата с тероризма и действията за "възвръщане на контрола върху лобализацията". Постигането на съгласие за засилване на граничната отбрана е лесната част. Трудният въпрос е споделянето на цената за защита на бежанците и той вероятно ще продължи да поставя на изпитание единството. Страните от Вишеградската четворка - Полша, Унгария, Чехия и Словакия - са твърдо против опитите на ЕК да им наложи глоби за това, че не приемат мигранти. Унгария категорично отказва да приюти бежанци съгласно квотна система на ЕС. Много други държави също не изпълняват плановете на Брюксел.

По всичко изглежда, че бойните линии в Европа се втвърдяват. Въпреки това лидерите на съюза отчаяно опитват да покажат единство и решимост за изграждане на европейско бъдеще без Великобритания. Появиха се спекулации, че Лондон ще се откаже от напускане на общността, ако Брюксел направи преговорите за излизане колкото се може по-трудни.

Ключова среща за бъдещето на ЕС

Истинските отговори на всички тези проблеми едва ли ще се чуят тази вечер. Поради липса на напредък на другите фронтове, Германия и Франция ще опитват да прокарат най-после проекта за европейска отбрана с негласната подкрепа на всички други членки. В това число влизат и държавите от източния край на Стария континент.

Надеждите са, че срещата в Братислава трябва да доведе и до напредък в три други области - увеличаване на инвестиционния фонд „Юнкер“, както и реформа на Шенген и установяването на вече обещаните системни полицейски проверки на входа и на изхода на ЕС. Третата точка касае особено силно България. Тя включва първото разполагане още през октомври на европейския корпус по границата ни с Турция.

Преди срещата на лидерите от ЕС германският канцлер Ангела Меркел обеща, че ще направи всичко възможно за сплотяването на общността, и заяви, че оцеляването на ЕС се превръща във въпрос на война и мир. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 една българка

    0 0 Отговор
    Еднодневната среща в древен замък от Средновековието продължава един ден.
    Това е велико изречение, браво, мили журналисти!
    Явно във ФЖМК трябва да се въведе и начално ограмотяване!
  • 2 Вирус

    0 0 Отговор
    А в същото време най-мощният флот /този на НАТО/ е най- мощният трафикант на нелегални араби и африканци през Средиземно море към Европа

    Коментиран от #3

  • 3 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Вирус":

    Твърдението ти че НАТО ИМА НАЙ-МОЩНИЯ ФЛОТ никак няма да се хареса на русофилите.Вервай ми:)
Новини по държави: