16 Септември, 2016 05:40 4 175 3

Словакия: Да събудим ЕС след Брекзит

  • словакия-
  • ес-
  • среща на върха-
  • ес-
  • бежанци

На първата линия на борба с бежанците ще се намира България

Словакия: Да събудим ЕС след Брекзит - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Психолози казват, че най-трудното не е бракоразводното дело, а сутринта, когато се събуждаш след решението на съда. Този период е бил критичен за развитието на личността на двете страни в процеса.

На Словакия се падна този тежък жребий да бъде домакин на първата Среща на върха, на която няма да присъства Великобритания. Лидерите на 27-те страни от ЕС се събират днес в Братислава.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз (Брекзит) и мигрантската криза са основните проблеми,

с които ще се занимава словашкото председателство на Европейския съвет. Братислава ще се стреми да представи нова визия за Европейския съюз без в нея да присъства специфичния пиперлив британски поглед към света.

Премиерът Роберт Фицо призна, че британският референдум ги е объркал и се е наложило програмата за председателството да бъде приета едва в последния момент. Но посланието към Острова остава силно.

Имаме много ясно съгласие - не може да има преговори,

дори неформални преговори с Обединеното кралство, преди то да обяви, че напуска, ясно заяви Роберт Фицо.

Малко известно е, че Словакия получава близо €1 млрд. от транзита на руски газ през Украйна за Европа. В страната се намира първия хъб за синьо гориво на Газпром, предназначен за дистрибуция на Стария континент.

През последните месеци страната успя да се превърне в една от основните точки, през които минава газ от ЕС за Украйна. Това обаче не пречи на

Словакия е против изпълнението на плановете за строителство на „Северен поток-2”.

Братислава ясно заяви, че новото трасе я изхвърля от енергийния пазар.

Доброто състояние на автомобилния сектор в Словакия превръща страната в шампион по растеж сред 17-те страни от Еврозоната.

В страната с население 5,4 милиона души, която е член на Еврозоната от 2009 година, има заводи на германския автомобилни производители Volkswagen, френския PSA Peugeot Citroеn , корейския Kia Motors и други.

Автомобилостроенето тук е главният двигател на промишлеността. Секторът дава работа на 72 000 души и представлява 39 процента от националната икономика.

При последната световна криза от 2008 година Словакия понесе с пълна сила последиците от спада на търсенето в Западна Европа, като рецесията в страната през 2009 достигна 4,9 процента.

Приемането на еврото даде на Словакия конкурентно предимство пред съседите й, които са извън Еврозоната - Унгария и Чехия, като така инвеститорите си спестяват конвертирането на валута.

През 2015 г. Словакия направи 6 места скок напред в класацията на Репортери без граница до престижното 14 – то място по свобода на пресата.

Още на предстоящата среща на ЕС в Братислава ще бъде поставен

въпросът за защита на външните граници и новата гранична линия ще бъде България - Македония.

Това обеща словашкият премиер Роберт Фицо. Според него новата гранична линия България - Македония всъщност е този план Б, за който се говори и ще трябва да се приложи, ако Гърция и Италия не успеят да защитят шенгенските граници.

Словакия председателства Съвета на ЕС, когато бежанската криза продължава да бъде проблем. Братислава трябва да направи всичко възможно, за да постигне съгласие сред страните - членки как да бъде решена кризата. Досега обаче

Словакия се противопоставяше на предложенията за квоти

и за разселване на мигранти.

Политически наблюдатели припомнят, че страната без да издига кресливи лозунги като Унгария е приела едва 9 бежанци.

По всичко изглежда, че на Срещата на ЕС в Братислава на първата линия на борба с бежанците ще се намира България.

Можем ли да очакваме, че ЕС ще обяви края на медения месец на сделката с Турция с мигрантите... Не е важно. Основното е дали София е готова за новата вълна от бежанци, която набира сили в Близкия изток...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    0 0 Отговор
    Ае какво събуждане, ве?! Те няколко милиона мюсюлмани вече 3-4 години викат навясякъде из Европа „алахакбар” и европейците не могат да се събудят..... И като бонус има и неизвестно количество африканци с неизвестни религии.

    Да събудим Хитлер, че иначе няма оправия - всичката сган барабар с толерантните улигофрени да си ходят в Африка и Мала Азия, който не ще - в концлагерите и това е!
  • 2 ВайВай

    0 0 Отговор
    Швабите с помощта на цигани и политици изнесоха черните и цветните метали, на италианците - шивашка работна ръка на безценица, на инглиша берачи на гмо плодове и зеленчуци, на испанците безплатна квалифицирана работа ръка, почиваме в Гърция и Турция заради лакомията и простотията по нашите курорти... И само това да бе. Май ни остана голия дърт х.... дето и война да дигнат в родното небе няма кой да ги нае...!!!
  • 3 Грую

    0 0 Отговор
    То е като пиенето. Трудно е не пиенето, а махмурлукът на сутринта. Та и с нашия Европейски съюз е така. В същност не мюсюлманите точно са проблемът , но те са индикаторът на проблема, че сме пияни и колкото по-бързо изтрезнее Европейския съюз, толкова по-бързо ще премине махмурлука и ще може да се завърне на полагаемото си място. Охраната на външната граница е задължителна. Миграция трябва да има, но с квоти и по строго определен ред и с изрядни документи и автобиографии на кандидатите. Всички други назад и то не в Турция , а там откъдето са дошли, а пък ако не искат да кажат - където ги върнат там и всичко ще започне да се оправя, а за радикализирани вече европейци малко повече права на тайната полиция за посъветване посредством "тупань текно" методи и "при спазване на човешките права" естествено и те ще тругнат на някакъв край. По времето на соца бяха забранени религиите , но пък беше разрешен така наречения "Дървен Господ" и ако питате мен помагаше много повече и от Аллах и от Христос!