Отидете към основна версия

2 480 9

Меркел издържа теста в Берлин

  • берлин-
  • избори-
  • германия-
  • ангела меркел-
  • алтернатива за германия

„Алтернатива за Германия“ зае петото място във вота

Снимка: БТА/ AP

Ангела Меркел и партията й издържаха теста на проведените днес избори за местен парламент в столицата Берлин.

Прогнозите се изпълниха и първото място бе заето от Социалдеморатическата партия (SPD), която печели 23.1% от вота, сочат първите прогнозни резултати.

Ожесточена бе битката за второто място, което в крайна сметка бе спечелено от Християндемократическия съюз (CDU) на Меркел с 18.1%.

Трети са „зелените“ с 16.6 %, следвани от левицата с по 16.4%. Едва на пето място се нарежда „Алтернатива за Германия“ с 11.7%.

Първите прогнозни резултати – излезли веднага след затварянето на урните в 19:00 часа българско време – са на ARD.

Изборите за местен парламент в столицата Берлин бяха поредният важен тест към Ангела Меркел и политиката й на отворени врати. Нейната партия бе победена от „Алтернатива за Германия“ на изборите в провинция Мекленбург-Предна Померания.

През последните месеци управляващите в Германия бяха подложени на ожесточени критики заради приема на бежанци в страната. Терористичните нападения в Европа и Германия наляха масло в огъня.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Меркел призна грешки в бежанската политика

    „Ако можех, бих върнала времето назад.“ Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в изненадващо изявление в деня след изборите за месте ...
    19.09.2016
    1 926
    6
  • Криза в германската политика

    Кризата в германската политика се задълбочава. Това показват резултатите от вчерашните избори за местен парламент в Берлин. Те поставиха  канцлер ...
    19.09.2016
    2 200
    1
  • Берлин гласува. Меркел тръпне

    Близо 2.5 милиона берлинчани тръгнаха към урните за избиране на местен парламент. Това е поредният тест за канцлера Ангела Меркел и политиката й на от ...
    18.09.2016
    1 737
    0
Новини по държави: