19 Септември, 2016 09:33 2 157 1

Криза в германската политика

  • избори-
  • германия-
  • криза

Изборите в Берлин са още един предупредителен сигнал към големите народни партии

Криза в германската политика - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кризата в германската политика се задълбочава. Това показват резултатите от вчерашните избори за местен парламент в Берлин. Те поставиха  канцлера Ангела Меркел под още по-голям натиск след изборния провал преди две седмици в провинция Мекленбург-Предна Померания. Сега Християндемократическият съюз (17.6%)  се класира на второ място в Берлин но това не е достатъчно и няма да участва в управлението на Берлин. Според наблюдателите това е още по-лош резултат от изборите в Мекленбург-Предна Померания. Социалдемократите (21.6%) ще управляват в тройна коалиция с две партии - "Зелените"(15.2%) и "Левите"(15.6%).

Всъщност това са най-лошите резултати в историята на ХДС от създаването на Федералната република на избори за парламента в Берлин. На практика ХДС вече е в управлението само в шест oт шестнайсетте немски провинции. Само в четири провинции министър-председателят е от ХДС. Тази статистика изглежда достатъчна за състоянието на политическия процес и ролята на ХДС в него. Като причината за слабите резултати на партията еднозначно се отбелязва бежанската политика на Меркел. В това са убедени и от Християнсоциалния съюз (ХСС), братската партия на ХДС. Освен това и само един поглед върху германския печат е достатъчен, за да се направи изводът, че много консервативно настроени германци не намират, че са представени както трябва от политиката на Меркел. "Меркел е наказана заради бежанска политика, която в действителност вече не провежда", написа в. "Франкфуртер Рундшау". Всъщност всички решения на правителството на Меркел през последните месеци бяха насочени към това да ограничат бежанския поток. "Протестът се събира в най-ляво и в най-дясно", отбелязва  в. "Райнише пост".

Независимо от изборната победа социалдемократите също инкасират най-слабите резултати в историята си. "Това са най-слабите резултати на един победител", написа един анализатор. Мъчително изглеждат и сравненията с позициите на социалдемократите в Берлин от времената на бившия кмет и канцлер Вили Брант.

Партия "Алтернатива за Германия", която създава най-големи главоболия на Меркел и германската политика, се класира на пето място с 14.2% и ще има депутати в Берлинския парламент.  Това вече според наблюдателите е голям успех. Даже от "Зелените" вече се присъединяват към тази партия.

Изводът - предупредителният сигнал на избирателите е към големите народни партии. До парламентарните избори в Германия има една година…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    0 0 Отговор
    Леви и зелени с по 15% плюс възраждащ се краен национализъм ... нещата в Германия не вървят никак на добре.