Отидете към основна версия

849 0

НАТО напуска Либия до края на месеца

  • нато-
  • либия-
  • расмусен
Архив

Операцията на НАТО в Либия се очаква да приключи напълно до 31 октомври, съобщи на пресконференция в централата на алианса в Брюксел генералният секретар на организацията Андерс Фог Расмусен, цитиран от в. „Фигаро“.

Той уточни, че това „предварително решение“ е било взето единодушно от Северноатлантическия съвет, но известната условност на формулировката е свързана с това, че предстои то да бъде съгласувано с ООН.

Световните агенции отбелязват, че решението за изтегляне е било взето след няколко часови дискусии и след просрочване от близо на 4 часа на предварително заплануваното време на форума.

Време е либийците да поемат своята отговорност, това е специален и исторически момент не само за Либия и региона, но и за НАТО, коментира Расмусен. По неговите думи събитията са показали, че „свободата е най-голямата сила на света“.

В отговор на въпрос дали НАТО ще участва в разследване на убийството на Кадафи, Расмусен посочи, че либийските власти трябва да решат дали да има разследване.

Попитан за ролята на НАТО в Либия оттук нататък, генералният секретар на пакта заяви, че организацията ще „предприема действия, ако е необходимо“. На въпрос за съдбата на сина на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам Расмусен отговори, че НАТО не знае къде може да се намира.

Операцията на НАТО „Обединен защитник“ започна на 31 март съгласно резолюции 1970 и 1973 на Съвета за сигурност на ООН, с които бяха наложени оръжейно ембарго и забранена за полети зона, и бяха възложени действия за защита на цивилното население в Либия от нападения на съществуващата тогава либийска армия под ръководството на Кадафи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ужасите в Сирт продължават

    53 трупа на верни хора на екслибийския лидер Муамар Кадафи бяха открити в хотел в Сирт, контролиран от бунтовниците на революцията, предаде Си Ен Е ...
    24.10.2011
    9 081
    5
  • Какво остана от семейство Кадафи?

    Муамар Кадафи може и да е мъртъв, но освен екслибийски диктатор, той е и глава на многолюдна фамилия. Какво се случи със семейство Кадафи и къде се ...
    21.10.2011
    16 117
    2
  • „Амнести интърнешънъл“ иска разследване за Кадафи

    Международната неправителствена организация „Амнести интърнешънъл“ поиска разследване за последните мигове на Муамар Кадафи, предаде АП ...
    21.10.2011
    1 219
    0
  • Кадафи - убит (обновена)

    <p> Либийският диктатор Муамар Кадафи е убит в убежището си в Сирт, съобщи официално преходната либийска власт, предаде Би Би Си. Смъртта на д ...
    20.10.2011
    17 755
    25