Last news in Fakti

20 Октомври, 2011 14:23 17 739 25

Кадафи - убит (обновена)

  • кадафи-
  • либия-
  • сирт

В опит да напусне Сирт, Кадафи попада под ударите на самолети на НАТО

Кадафи - убит (обновена) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Либийският диктатор Муамар Кадафи е убит в убежището си в Сирт, съобщи официално преходната либийска власт, предаде Би Би Си. Смъртта на диктатора потвърди пред Ройтерс и Абдел Маджид Млегта, също представител на Преходния национален съвет. 

Новината идва часове след превземането на последния бастион и роден град на Кадафи - Сирт. 

Полковникът се опитал да напусне обсадения Сирт с конвой, но попаднал под ударите на военни самолети на НАТО. Последвала ожесточена престрелка с лоялните на бившия режим сили, които не успели да запазят лидера си. Кадафи е бил ранен в главата, а след това е починал от раните си.

„Кадафи е мъртъв. Абсолютно мъртъв“, категоричен бе пред „Скай нюз“ говорителят на ПНС Абдула Берасали. Тялото на бившия либийски лидер ще бъде откарано в Триполи. 

Мъртъв е и един от синовете на Кадафи – Мутасим. Безжизненото му тяло също е открито в Сирт, предаде АФП, а информацията бе потвърдена от НАТО. Преди няколко дни се появи информация, че Мутасим е заловен.

Чакахме този момент от много дълго време“, заяви временният премиер Махмуд Джибрил, настоявайки че е крайно време да се създаде обединена Нова Либия.

До часове ще бъде обявено освобождението на Либия от диктатурата. 

В неизвестност остава най-опасният от синовете на Кадафи – Сейф ал Ислам, който е считан за приемник на баща си. Съдбата му е неясна – има данни, че е убит, обграден от бунтовническите сили или се е скрил в пустинята. 

Първоначални сведения

По-рано днес световните агенции съобщиха, че диктаторът е заловен и е тежко ранен. От НАТО обявиха официално, че техни военни самолети са ударили конвой на Кадафи и негови лоялисти около Сирт. 

Той е заловен. Ранен е в двата крака“, заяви Адбел Маджид от Преходния национален съвет пред Ройтерс.

Би Би Си съобщава, че Кадафи се криел в бункер в центъра на Сирт, но решил да бяга, виждайки че удържането на града е невъзможно пред настъпващите сили на новата власт. Когато го заловили, полковникът все още бил жив и дори крещял: „Не стреляйте“. 

 

Реакции

Междувременно Сирт започна да ликува, а столицата Триполи е обхваната от еуфория. Появиха се и снимки на мъртвия диктатор. (виж по-долу)

Председателят на ООН Бан Ки-Мун заяви, че това е само  началото на края. „Сега е време всички либийци да са заедно. Сега е време за възстановяване, а не за отмъщение“, допълни той. Британският премиер Дейвид Камерън предложи днешната дата да стане официална за почитане на жертвите на 42-годишния режим в Либия, както и на атентата над Локърби. Херман Ван Ромпой, Жозе Барозу, Дмитрий Медведев, Ален Жупе и много други световни лидери коментираха убийството, определяйки го като шанс за Нова Либия и край на диктатурата. 

Муамар Кадафи бе в неизвестност от около 2 месеца, когато бунтовническите сили превзеха столицата Триполи. Полковникът-изгнаник не се отказа да призовава либийците да го подкрепят и да въстанат срещу новата власт, която определи като група терористи. Преходният национален съвет още тогава обяви, че стабилност в страната няма да има, докато Кадафи не бъде заловен. 

Преди два дни американският държавният секретар Хилари Клинтън  кацна изненадващо в Триполи и заяви, че САЩ биха искали сваленият либийски лидер Муамар Кадафи да бъде убит или бързо заловен. 

Още в началото на операция „Зората на Одисей“, започнала през март от сили на НАТО, Кадафи заяви, че ще остане до край в родината си и ще умре там. 

Бившият либийски лидер бе издирван и от Международния съд в Хага по обвинения в престъпления срещу човечеството. 

 

Радостта на бунтовниците, Либия в еуфория

 

 

Появи се и снимка на мъртвия Кадафи


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кадафи

    0 2 Отговор
    а обама и клинтън кои ше залови?та те са световните злодей ами буш башта и син?
  • 2 СМЪРТ ЗА USA!

    0 1 Отговор
    Всичко това е заради тъпите американци... и тея прости мангали либийски се връзват на американските глупости....

    Коментиран от #9

  • 3 denki

    1 0 Отговор
    da prvsi te sa ot modernite banditi ili kak se nari4a diktatori tyax nyama koi da gi zalovi 6te doide i vreme na tyax
  • 4 georgi

    1 0 Отговор
    Сега от диктатура и терор ще преминат на "американска" демокрация ... Трудни времена за Либия ...
  • 5 008

    0 0 Отговор
    Честита нова система на Либия,но това ми напомня на плаката на който отпред пише"ДОБРЕ ДОШЛИ",а отзад "ДУПЕ ДА ВИ Е ЯКО"!
  • 6 М Голям М Умен

    0 1 Отговор
    Най-вероятно са убили негов двойник, а сега Кадафи си гледа кефа на някой остров с Майкъл Джексън и Елвис Пресли.
  • 7 Face off

    0 0 Отговор
    Според други източници не се назовава кои в 12:44 когато са ударили американците,Кадафи,Садам,Бен Ладен и Милошевич са играели на белот на вързано.
  • 8 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    tova si zaslujava tova govedo
  • 9 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "СМЪРТ ЗА USA!":

    @2 ti siguren lisi che si dobre?
  • 10 birdman

    0 0 Отговор
    Либийците ще се молят, Кадафи да се върне !!!
  • 11 Георги Георгиев

    0 0 Отговор
    Хайде да им е честито американското робство на либийците :( жалко за хората. Заради един проклет нефт американците са в състояние да "освободят" целия свят.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 сейф ал ислам

    0 0 Отговор
    Прибраха нафтата и на либийците , "освободиха" ги и ги направиха демократи .
  • 15 Джамахир

    0 0 Отговор
    Всеки диктатор заслужава смъртта си.
  • 16 Stefan

    0 0 Отговор
    ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ЛИБИЙСКИЯ НАРОД:
    Този, който сега наричате диктатор и го убихте като куче ви осигури през всичките тези години безплатно обучение, безплатна медицина, високи заплати, а Вие като търтеи седяхте по тротоарите и си пиехте кафето. Как не Ви е срам. Какъв народ сте...убихте го по най-жестокия начин. И всичко заради петролът и желанието на американците да сложат ръка на петрола Ви. ЖАЛКИ СТЕ!
  • 17 stefan

    0 0 Отговор
    ami pravilno marzelivite arabi chte triabva da porabotat, a pochitatelite na KADAFI,ili drugi arabi sa bach galki.............
  • 18 uiyogo

    0 0 Отговор
    vsichki arabi sa gnusni
  • 19 bai Vasil-London

    0 0 Отговор
    Libiq se osvobodixa ot tiranina a nie nie bratq balgari koga shte se osvobodim ot nashite tirani -mrasni ,dolni komynisti
  • 20 bobi

    0 0 Отговор
    Защо ги мразите американците?Могат правят на 200 години са, а са 500 пред нас.Либия не я мислете, ние до къде стигнахме и без Американците.
  • 21 joro

    0 0 Отговор
    СЕГА ЛИБИЙСКИ НАРОДЕ ЩЕ РАЗБЕРЕШ КАКВО Е АМЕРИКАНСКА ДЕМОКРАЦИЯ=ДИКТАТУРА=РОБСТВО!ЧЕСТИТО!
  • 22 G-Power

    0 0 Отговор
    Сега ще разберат какво е глад,мизерия и робство наложено им от великите американски сили. :(
  • 23 piqr

    0 0 Отговор
    tova mai e samo piqr za smarta na kadafi.
  • 24 morski

    0 0 Отговор
    tova ne e revoluzia.tova e 4ist terorizam,dobre platen ot amerikanzite!!!
  • 25 ilko

    0 0 Отговор
    u4eni otkrili neft na antarktida.amerikancite vednaga zaiavili : pove4e niama da tarpim diktaturata na karvavite pingvini: do koga vsi4ki 6te treperat ot strah ot amerika!!!