Отидете към основна версия

23 Декември, 2016 15:30, обновена 23 Декември, 2016 15:30 2 305 44

Путин: С ядрената си програма ние отговаряме на предизвикателствата (Видео)

  • путин-
  • пресконференция-
  • сащ-
  • русия
Снимки: БТА/ XINHUA

С ядрената си програма ние отговаряме на предизвикателствата, които идват отвън. Това заяви на традиционната си голяма пресконференция руския президент Владимир Путин.

Това заяви руският държавен глава на традиционната си пресконференция пред близо 1500 журналисти в Москва.

Предпоставката за нова въоръжена ядрена надпревара беше създадена след оттеглянето на САЩ от договора за ПРО, не сме го направили ние, отговори Путин на въпрос на Би Би Си за обвиненията на САЩ, че Русия стои зад хакерски атаки по време на президентската кампания в САЩ и за ядреното въоръжение.

Русия никога не се е стремяла към нова ядрена въоръжена надпревара, никога няма да го направим. До 2021 година повече от 70% от руския арсенал ще бъде модернизиран или нов, продължи президентът.

Фактът, че много републикански гласоподаватели подкрепят президента на Русия говори, че значителна част от американците споделят вижданията ни за глобалните предизвикателства и традиционните ценности. Това е добра основа за развитие на отношенията между Русия и САЩ. Това заяви Владимир Путин.

Мисля, че бившият президент Роналд Рейгън не би се "обърнал в гроба", а би бил щастлив от победите на партията му. Той би бил щастлив за новоизбрания президент, че разбира оскърблението. Той обедини нацията, докато настоящата администрация разедини държавата", добави той и поясни: "Само ние вярвахме, че Тръмп ще спечели. Опонентите му сега търсят някого, за до го обвинят. Демократите трябва да се научат как да губят. Искаме да изградим работни отношения със следващата администрация на САЩ,каза Путин.

„Вчера бях изненадан от думите на представители на действащата американска администрация, които

не са разбрали ясно моето изказване за мощта на руските въоръжени сили.

Пояснявам, Руската федерация е по-силна от всеки възможен потенциален агресор. Това е много важно уточнение“, каза президентът на Русия. Путин уточни, че не поставя под съмнение американската ядрена мощ.

„Но защо някои лица от действащата администрация, побързаха да заявят, че тяхната въоръжена мощ е по-голяма. С това никой не спори. Ние не отричаме това. Но ние сме по-силни от всеки потенциален агресор“, заяви Владимир Путин.

Оръжейният износ на Русия възлиза на 14,5 млрд. долара годишно,

отбеляза държавният глава. По думите му, сериозен ръст има и в сферата на информационните технологии, където експортът се оценява на 7 млрд. долара.

Путин допусна, че в Русия може да се състоят предсрочни президентски избори, но не смята за необходима такава стъпка. "Възможно е, но не е целесъобразно", каза държавният глава в отговор на в. „Уолстрийт джърнъл". Путин отговори шеговито с въпрос: „В коя държава?“.

На въпрос дали след продажбата на значителна част от „Роснефт“ и други крупни руски предприятия ще бъдат сложени на тезгяха, Путин отговори: „Ние продаваме държавни предприятия не защото нямаме пари, а за да подобрим качеството на управлението им“.

Основната част от въпросите към руския президент бяха на икономическа, финансова и социална тематика. Путин отбеляза, че бюджетният дефицит е приемлив – 3,7%, а инфлацията е рекордно ниска – 5,5%.

Путин обяви, че

WADA трябва да е по-прозрачна в действията си

и че не може да й дава оценка.

Коментарът на Путин е обобщение след като през отиващата си година след информация на независима комисия към WADA голяма част от руските лекоатлети бе дисквалифицирана от участие в Олимпийските игри в Рио през 2016 година.

За 12 пореден път в Москва се провежда традиционната голяма пресконференция на руския президент Владимир Путин. Срещата с медиите първоначално бе планирана за 22 декември, но бе отложена е един ден заради прощаването с убития в Турция руски посланик Андрей Карлов.

Тази година са акредитирани рекорден брой журналисти – 1437.

Убийството на посланика Андрей Карлов е покушение срещу Русия и руско-турските отношения, каза още президентът на днешната си голяма пресконференция.

Зад трагедията с руския самолет Су-24 и убийството на посланика Андрей Карлов е възможно да стоят хора, които са искали да навредят на руско-турските отношения, заяви той.

Путин изрази увереност също така, че отношенията на страната му с Украйна ще се нормализират рано или късно.

Държавният глава заяви, че Русия, Иран, Турция и сирийският президент Башар Асад са се споразумели да участват в мирни преговори в казахстанската столица Астана, за да опитат да решат сирийския конфликт и да сложат край на войната.

Путин заяви също така, че след време ще реши дали ще се кандидатира за нов мандат за президент на страната.

По отношение на двустранното сътрудничество и връзки с Китай, Путин заяви, че бъдещето е светло. „Отношенията между Русия и Китай са много добри“, подчерта държавният глава. Той добави, че има известни затруднения, но не уточни какви. Според него отношенията с Китай са стратегически.

Владимир Путин заяви, че руснаците могат да вдигнат ембаргото за стоки, стига и европейските страни да предприемат подобна стъпка за санкциите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания