Отидете към основна версия

7 759 2

Франция и Германия прекрояват Еврозоната?

  • никола саркози-
  • ангела меркел-
  • еврозона

Партията на Меркел предлага промяна в договора на ЕС

Франция и Германия са разработили концепция за радикална промяна в Еврозоната, съобщава „Ройтерс“. Планът предвижда създаването на „федерално ядро“ в ЕС с единна икономическа и данъчна политика, твърди агенцията, позовавайки се на дипломати в Еврокомисията.

В концепцията се говори за „конвергенция“ на националните икономики във "федералното ядро" и единна данъчна система. Целта е да бъдат избегнати бъдещи финансово-икономически сътресения при криза в една от страните, какъвто е понастоящем случая с Гърция и вероятно с Италия, ако дълговата криза се задълбочи и на Апенините.

Според „Ройтерс“ планът предвижда още намаляване на броя на 17-те страни-членки на Еврозоната, без да се уточнява колко точно ще бъде той след промяната, нито срокове и критерии по които ще стане това.

Германия отрече появилата се информация за това, че Берлин и Париж обсъждат възможността за разделяне на Еврозоната, предаде АФП. „Имаме една-единствена цел и тя е стабилизиране на Еврозоната, както е днес, за да я направим по-конкурентна, за да извършим прогрес в балансирането на бюджетите. Вярваме, че тази обща европейска зона също така има капацитет изцяло да отвоюва обратно доверието в нея”, добави Меркел.

Същевременно Християн-демократическият съюз (ХДС) на Ангела Меркел предлага промени в договора за Европейския съюз, с които да се позволи на страните длъжници да могат да напускат Еврозоната, без да губят членството си в ЕС, съобщи "Файненшъл таймс Германия" в четвъртък.

Предложението ще бъде официално представено на конгреса на ХДС, който ще се проведе на 14 и 15 ноември в Лайпциг. Вече е изготвен документ със заявлението на управляващата партия в Германия за ключовата промяна в договора на ЕС.

Сегашният договор не предвижда възможност за страна, която е приела единната европейска валута, доброволно да напусне Еврозоната и да се върне към националната си валута.

На срещата на Г-20 в началото на ноември Ангела Меркел и президентът на Франция Никола Саркози за пръв път признаха, че Гърция може да излезе от Еврозоната. По-рано Меркел изключваше подобна възможност, но на последния форум тя заяви, че това е нежелателно, но ако самите гърци решат да се върнат към националната си валута, решението им ще бъде уважено.

На 8 ноември, по време на публична дискусия със студенти в Страсбургския университет, Саркози вече публично изложи идеята си за създаване на Европа на "бърза скорост", в която да влизат основните европейски страни, с по-здрава интеграция помежду им и една конфедерална Европа, в която влизат останалите страни от ЕС.

Основният му аргумент е, че един ден, когато ЕС ще приеме и балканските страни, по-дълбока икономическа интеграция на 32, 33 или 34 държави членки ще е "невъзможна".
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини