Last news in Fakti

27 Октомври, 2011 08:42 935 0

Еврозоната готви бюджетни „златни правила“

  • еврозона-
  • бюджет
Еврозоната готви бюджетни „златни правила“ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страните от Еврозоната искат до края на 2012 г. да приемат бюджетни „златни правила“, за да заложат в законодателството завръщане към баланс на държавните бюджети, предаде АФП, цитирайки заключителната декларация от срещата на лидерите на страните от Еврозоната.

Сред предвидените мерки за укрепване на общата бюджетна дисциплина на Европейския валутен съюз е приемане от всяка страна членка до края на 2012 г. на правила за балансиран бюджет, които въвеждат в законодателството Пакта за стабилност и растеж, за предпочитане на конституционно или еквивалентно ниво, се казва в заключителната декларация.

Бюджетното златно правило е един от основните аргументи, използван от страните от Еврозоната, за да докажат на пазарите, че са решени да се борят срещу бюджетните дефицити и да намалят задлъжнялостта си.

Сред основните изисквания е задължително спазване от страните на еврозоната на таван на бюджетния дефицит от 3 процента от БВП и таван на държавния дълг от 60 процента от БВП. И двете изисквания са вписани в Пакта за стабилност и растеж, но до момента те са нарушавани от редица държави в Еврозоната.

В средата на август Франция и Германия призоваха всички страни от Еврозоната да се сдобият с правило, което налага вписване на ограничения на дълга и дефицита в конституцията. Подобен проект съществува в Германия от 2009 г.

Испания прие бюджетното златно правило през септември. В Италия правителството прие през септември да се въведе бюджетното златно правило. То трябва да бъде одобрено от парламента, което ще отнеме време като всяко друго изменение на конституцията.

В страните извън Еврозоната Швейцария е приела такова правило, а Великобритания следваше принципите му между 1997 и 2007 г.

У нас ограничението за бюджетен дефицит до 2% от БВП, както и други фискални правила бяха заложени в проект за промени в Закона за устройство на бюджета и на Конституцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА