Last news in Fakti

4 Ноември, 2011 18:29 1 079 1

ЕС: Не трябва да сравняваме Италия с Гърция

  • италия-
  • еврозона-
  • берлускони
ЕС: Не трябва да сравняваме Италия с Гърция - 1
Силвио Берлускони. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финансовата ситуация в Италия е достатъчно стабилна и въобще не трябва да се сравнява с положението в Гърция, заяви президентът на ЕС Херман Ван Ромпой, цитиран от АП.

Искам да подчертая, че Италия не е поставена под контрола на МВФ, тя по собствена инициатива поиска МВФ да осъществява мониторинг на програмата й за бюджетна консолидация, отбеляза Ромпой на съвместна пресконференция в Кан с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу преди закриването на срещата на върха на Г-20.

Италия е поискала международният валутен фонд (МВФ) да наблюдава програмата й за намаляване на бюджетния дефицит, заяви по-рано в Кан Жозе Мануел Барозу.

От своя страна и Силвио Берлускони потвърди искането на Рим към МВФ да наблюдава реформите й.

Междувременно МВФ предложи на Италия кредит от 44 милиарда евро. Той ще бъде съпроводен с контрол на предстоящата пенсионна, социална и структурна реформа.

Италия ще може да разполага веднага с обещаната кредитна линия, като сумата при необходимост може да бъде увеличена.

По време на Г-20 италианската делегация беше подложена на натиск да проведе възможно най-бързо структурни реформи, за да оздрави финансите си и да възстанови доверието на инвеститорите, след като за последните дни стойността на италианските държавни облигации отново се срина до рекордно ниво.

Спешните мерки целят да предпазят страната от увеличаващата се опасност Италия да последва съдбата на Гърция, което би заплашило цялата Еврозона.

Осигуряването на финансовата стабилност на Италия представлява една от централните задачи за преодоляване на кризата в Еврозоната, която не може да допусне влошаване на ситуацията в тази страна, тъй като не разполага със средства за спасителна финансова програма за Италия, каквато има за Гърция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ku ku ri go

    1 0 Отговор