Отидете към основна версия

1 501 7

Унгария осъдена да плати по 10 хиляди евро на бежанци

  • унгария-
  • бежанци-
  • европейски съд

Правителството в Будапеща изрази недоумение от решението

Снимки: БТА/АР

Европейският съд по правата на човека постанови, че Унгария трябва да изплати по 10 000 евро на двама кандидати за убежище от Бангладеш, чиито молби са били отхвърлени. Мотивите на съда са, че чужденците не са предпазени от унизително отношение по време на 23-дневното им задържане, предаде ДПА.

Правителството в Будапеща изрази недоумение от решението.

Двамата мъже пристигнали в унгарския граничен град Рьоске през септември 2015 г., прекосявайки Европа по така наречения Балкански маршрут. След това били задържани за период от над три седмици, преди да бъдат върнати обратно в Сърбия, откъдето дошли.

"Подателите на молбите не са се ползвали от практически гаранции, които биха ги предпазили от излагане на реалната опасност да бъдат подложени на нечовешко или унизително отношение", пише съдът в мотивите си. Магистратите посочват, че условията, в които били държани в Унгария след пристигането си, наподобявали затвор.

В документа се казва също, че двамата кандидати не са имали достъп до външни хора, дори до адвокати. Не им е било разяснено по подходящ начин каква е процедурата за предоставяне на убежище. Само на един от тях била дадена листовка с информация по въпроса, но това действие на практика било безполезно, тъй като той бил неграмотен.

Унгария се превърна в една от основните точки за бежанците, през които те опитваха да достигнат по-богатите държави от Северна Европа през 2015 г. Това принуди Будапеща да запечата границите си с цел да спре потоците от мигранти.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: