Отидете към основна версия

15 589 30

Путин посети руските войници в Арктика и заповяда...

  • арктика-
  • владимир путин-
  • русия-
  • заповед-
  • архипелаг-
  • войници

Путин бе придружен от руския министър на отбраната

Снимка: БТА/ AP

Руският президент Владимир Путин посети архипелага Франц Йосиф в Арктика, демонстрирайки желанието на Москва да засили позициите си в този регион.

Държавният глава нареди на министерството на отбраната и Федералната служба за сигурност да осигурят защита на руските национални интереси в Арктика, предаде ТАСС.

Путин подчерта по време на визитата си нуждата руските икономически интереси и тези в сферата на сигурността да бъдат защитени. Той постави като приоритет утвърждаването на руското присъствие в този регион на фона на засилващото се международно съперничество.

Руският президент обиколи архипелага, където въоръжените сили построиха нов аеродрум и работят за създаването на постоянна военна база там.

Путин заяви, че минералните ресурси в този регион са на стойност от $30 трилиона. Той добави, че ресурсите са от голяма важност за руската икономика.

В същото време Путин отбеляза, че Русия е готова за съвместно усвояване на Арктика с чуждестранни партньори в различни сфери и към широко партньорство с други държави за реализиране на мащабни взаимноизгодни проекти - от усвояването на природни ресурси и развитие на глобалните транспортни коридори до науката и екологията. Президентът подчерта, че това трябва да стане по отговорен и мирен начин.

Путин беше придружен от министър-председателя Дмитрий Медведев и министъра на отбраната Сергей Шойгу и се срещна с руските военнослужещи.

Днес руският президент ще пристигне в северния руски град Архангелск, за да говори пред участниците в провеждащия се голям международен форум „Арктика - територия на диалога“.

През месец февруари 2016 година главнокомандващият американските сухопътни войски генерал Марк Майли заяви, че Русия действа агресивно не само в Европа, но и в Арктика. По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Москва ще разположи войски в Арктика – за постоянно. „Това ще увеличи възможностите на въоръжените сили за гарантиране защита на националните интереси в региона“, заяви Шойгу.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания