Отидете към основна версия

1 919 12

Доклад: България малтретира мигранти

  • мигранти-
  • бежанци-
  • доклад-
  • балкански маршрут-
  • унгария

България, Сърбия, Македония и Хърватия са призовани да спрат нарушенията на човешките права

Снимки: БТА/АР

България, Сърбия, Македония и Хърватия са призовани да спрат нарушенията на човешките права и да действат срещу извършителите на престъпления спрямо мигрантите.

Възприемаме всяко обвинение в посегателство над мигранти много сериозно. Това заяви говорител на ЕК по повод доклад на неправителствената организация "Оксфам". В текста се твърди, че мигрантите, преминали по т. нар. Балкански път, са били малтретирани.

В документа на хуманитарната организация, изготвен на основата на интервюта със 140 мигранти, се твърди, че много от чужденците са били бити, ограбени, унижавани и лишавани от свобода в държавите, през които са минали.

Заедно с Белградския Център за правата на човека (BCHR) и Македонската асоциация на младите адвокати (MYLA), в периода 30 януари-17 февруари са интервюирани бежанци, които през последната зима са направили опит да достигнат вътрешността на Европа през Балканския маршрут или са потърсили убежище в Македония и Сърбия. Сред анкетираните има и деца.

В Унгария има регистрирани случаи на бежанци, които са били принудени да се съблекат голи в снега, след което са били обляни със студена вода.

Докладва се, че в България и Хърватия длъжностните лица ограбват търсещите убежище. Потърпевши са разказали също за побои и нанесени токови удари.

Допълва се, че нарушенията са извършени от полицаи.

Миналия месец Европейският съд по правата на човека вече постанови, че Унгария трябва да изплати по 10 000 евро на двама кандидати за убежище, чиито молби са били отхвърлени. Мигрантите от Бангладеш не са били предпазени от унизително отношение по време на 23-дневното им задържане.

Посочва се, че условията, в които били държани в Унгария след пристигането си наподобявали затвор.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: