Отидете към основна версия

2 178 0

Нови избори в Македония?

  • македония-
  • вмро-дпмне-
  • георге иванов-
  • еди рама-
  • зоран заев-
  • никола груевски

ВМРО-ДПМНЕ спечели най-много гласове през декември, но не успя да се договори с партиите на етническите албанци за коалиционно правителство

Снимки: БТА/АР

Македонската консервативна партия ВМРО-ДПМНЕ заяви в декларация, че изходът от политическата криза в държавата са нови парламентарни избори. Според бившите управляващи само така гражданите ясно и недвусмислено ще се произнесат за т. нар. "тиранска платформа", съобщи радио Б-92.

ВМРО-ДПМНЕ спечели най-много гласове на изборите през декември, но не успя да се договори с партиите на етническите албанци за коалиционно правителство.

След няколко срещи в Тирана в кабинета на албанския премиер Еди Рама, в началото на януари партиите на етническите албанци в Македония изработиха платформа с общи искания.

Партиите на етническите албанци в страната обусловиха подкрепата си за лидера на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев с приемането на закон, предвиждащ по-широко използване на албанския език в страната и други привилегии за албанското малцинство.

След това Зоран Заев представи на президента подписите на 67 депутати от парламента, необходими за получаването на мандат за съставяне на правителство.

Президентът Георге Иванов обаче отказа да даде мандат на социалдемократите заради така наречената "тиранска платформа".

ражданите с право са разгневени и с право са на улиците от 40 дни. Те ясно изразяват своето мнение за деструктивната политика, която води Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ), заяви днес ВМРО-ДПМНЕ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: