Last news in Fakti

4 Април, 2017 08:58 1 548 0

Туск: Македония да се съсредоточи върху членството в ЕС

  • доналд туск-
  • македония

Решението на кризата е на самата Македония, каза председателят на ЕС в Скопие

Туск: Македония да се съсредоточи върху членството в ЕС - 1
Снимки: БТА/АР

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази подкрепа за европейската перспектива на страната, съобщи "Ройтерс". Полякът изрази специално политическата криза в страната. Туск каза, че решението за нея трябва да вземе Македония и поиска "решение, основаващо се на демократични принципи, приличие и здрав разум".

"Тази дълготрайна криза забавя вашата държава по евроатлантическия й път. Вие трябва да намерите решение, основаващо се на демократичните правила, приличието и здравия разум. Само такова решение може да бъде трайно. Когато намерите такова решение, може да разчитате на нашата подкрепа", каза Туск на съвместна пресконференция с президента Иванов.

Георге Иванов запознал подробно Туск с конституционните си правомощия като президент, както и с установената практика от 1992 г. за определяне на мандатоносител за съставяне на новото правителство.

Държавният глава напомни и че ЕС е гарант на два договора - Охридският рамков договор и Договора от 2015 г.

Туск: Македония да се съсредоточи върху членството в ЕС

"Оттук императив за партийните лидери трябва да бъде прилагането на спешните реформаторски приоритети. Първа точка от дневния ред на партиите и депутатите трябва да бъдат европейските реформи, а не прилагане на постизборна платформа, създадена в чужди държави", каза президенът.

Той направи оценката, че с албанската платформа се застрашава независимостта на държавата, поставя се условие за постигане на парламенарно мнозинство, шантажира се съставът на новото правителство и се нарушават добросъседските отношения с пряка намеса във вътрешните работи на Македония, повишава се напрежение в междуетническите отношения, манипулират се гражданите с въпроси, които са извън Рамковия договор, иска се промяна на конституцията.

Затова на Република Македония са й нужни европейски реформи, а не чужди платформи. Като държава трябва да се фокусираме върху еворопейските реформи. Само реформите ще ни помогнат да изтръгнем корена на политическите кризи, обяви македонският президент.

За да се предотврати блокиране на процесите, ЕС трябва да намери начин процесът на присъединяване да не се злоупотребява за шантажиране при решаването на двустранни въпроси. Блокадата на евроинтеграционния процес на Република Македония трябва да се прекрати час по-скоро", каза още Иванов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: