Last news in Fakti

12 Март, 2017 10:16 8 496 29

Македония: Между войната и федерализацията

  • македония-
  • безредици-
  • вълнения-
  • албанци
Македония: Между войната и федерализацията - 1

Македония се намира на прага на войната. Това се посочва в анализ на сайта „Военно обозрение”.

Македония е малка страна. Тя е частица от някога силна и независима Югославия. В наши дни обаче обстановката в страната не е такава, за да се харесва на обикновените й граждани. В Скопие от няколко месеца не могат да сформират правителство. До патовата ситуация се стигна след като управляващата партия спечели изборите. След гласуването Брюксел и Вашингтон засилиха натиска над президента на Македония Георги Иванов, за да даде мандата на опозиционера Зоран Заев, за да може последния да сформира правителство.

Заев се радва на подкрепата на албанските партии за сметка на управляващите.

Македония беше създадена като нестабилна държава от самото си начало, след разпадането на Социалистическа федеративна република Югославия. Тогава в нея беше

заложен етнически конфликт, който рано или късно ще раздели страната.

През 2001 г. в нея имаше война от малък мащаб, но за Македония тя беше сериозна. В западните райони на страната, където албанците бяха мнозинството от населението, започнаха размирици, следвайки примера на така наречената "Освободителна армия на Косово", издигайки проекта за "Велика Албания", само две години след бомбардировките на НАТП над Югославия.

Това припомня за портала West Voices докторът на науките от Института за европейски изследования в Сърбия Стеван Гайич.

В резултат на войната през 2001 г., се появи Охридското споразумение, което беше една от възможните причини за федерализация на Македония, т.е. то де факто раздели страната на две части.

И все пак, македонците са етническото мнозинство, представляващи 70-80% от населението, докато албанците постоянно се опитват да манипулира цифрите, за да покажат, че те са много повече. Тази практика е доста разпространена дори в Косово и Черна гора. След 2001 г. Македония живее в рамките на Охридското споразумение. Сега, в продължение на последните две години, ние наблюдаваме политическа криза в Македония, която започна на фона на вътрешнопартийни скандали и разкрития. В допълнение, във вътрешните проблеми на страната непрекъснато се намесват американският посланик и представителите на ЕС. Като цяло, тези сили оказват натиск върху властите, обобщава Стеван Гайич.

Президентът на Македония

Георги Иванов отказа да даде мандат на Зоран Заев за кабинет.

Ако опозицията заедно с проалбанските сили успее да сформира правителство, то това означава, че най-малко 1/3 от страната ще се отцепи, албанският език ще стане равен с държавния, ще се променят и символите на страната като герб и химн. Но Георги Иванов вече посочи, че няма да допусне „албанската платформа” в формирането на държавното устройство на Македония, защото това ще доведе до неговото разрушаване.

Сега се надигна нова вълна от протести – етническите македонци, т.е. православната част от население, излиза на улицата, за да иска от президента, за да не допусне Заев и албанските партии за сформират правителство. В противен случай, македонците ще станат малцинство в собствената си страна и в крайна сметка Албания ще присъедини част от Македония по пътя на федерализацията.

Наскоро премиерът на Албания открито подкрепи албанското население в Македония и дори заплаши Георги Иванов. Подкрепа изрази и министър-председателят на Албания Хашим Тачи. Той дори призова албанците в Македония да вземат ситуацията в своите ръце.

Македония вече е на прага на войната.

Албанците разбират, че „тяхното слънце върви към залез”, защото те се опират само на Брюксел и НАТО. След президентските избори в САЩ, където победи Доналд Тръмп, те загубиха стратегически партньор.

Стеван Гайич предупреждава, че Македония не е единствената политическа гореща точка на картата на бивша Югославия. В Босна и Херцеговина мюсюлманите се опитват да обвинят отново сърбите в геноцид. Това не се приема от Република Сръбска, която е съставна част от федерацията по силата на подписаното през 1995 г. Дейтънско споразумение. Освен това е неспокойно и в Черна гора, където правителството се опитва да вкара страната в НАТО.

Според Гайич има циничен сценарий: няма силна Югославия, няма единна и силна Сърбия, а русия няма силен геополитически съюзник на международната сцена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гощо

    89 7 Отговор
    А бе да разпускат правителство,парламент и да се присъединяват към Майка България!!! Поиграха си на държава да се връщат към корените си!!!!
  • 2 Kcaniba

    35 29 Отговор
    Днес Македония-утре България...
    Нищо добро няма да се случи в тази част на света...
    Бойко , тиквата и камперо са хората...
  • 3 8888

    79 3 Отговор
    Където има мусульман, рато или късно възникват проблеми. И да не искаш, ще се наложи да се решават. муслитата са неинтегрируеми.
  • 4 шшш

    56 4 Отговор
    измислени държави-Македония,Косово,Босна си майната и др.където живеят измислени народи ,например питайте Златан Ибрагимович какъв е той ще каже босниец , но вече станал швед,то бива подигравка ,но така решиха Великите сили.
  • 5 кроко

    7 42 Отговор
    Македония незабавно трябва да влезе в ЕС и НАТО и да се интегрират с албанците и ще заживеят макетата мирно щасливо.
  • 6 кирил

    26 22 Отговор
    сръбският манипулатор много добре знае че там преброяване не е имало от 26 години и последното е било със силно фалшифицирани данни от македонска страна.албанското население е мнозинство дори в общините скопие куманово кичево,където данните се фалшифицират в интерес на сърбомакедонците
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 даката

    19 39 Отговор
    на балканският полуостров ако има коренно население това са днешните албанци-илири.те не са пришълци като гърци славяни българи и всякакви други.това е исторически факт. друг факт е че колкото по мизерен и комплексиран е един народ,толкова по голяма история си приписва.пример са македонците
  • 9 Алфата

    54 5 Отговор
    Никакво вмешателство от наша страна! Пазим си границата, а те да се оправят. Който се чувства българин или усеща спасението на наша територия - добре дошъл! С уговорката да е християнин! Чукари и ние си имаме. Спорни не ни трябват! Ако възникне /да не дава Господ/ конфликт крайно време е да има местни, от Балканите, наблюдатели и арбитри на спора. Търсещи и налагащи най-разумното решение за региона. По нормални в това отношение държави в момента от нашата и Румъния не виждам! Но огромната ни грешка ще е, ако си наврем директно носа там - огромна! Ние трябва да покажем класа в случая!

    Коментиран от #10

  • 10 що е маке все е леке

    61 2 Отговор

    До коментар #9 от "Алфата":

    Точно така! Малко по-отдалече и не толкова заинтересовано към макетата. Скъсаха се да реват че не били българи, а "велики македонци" , нас ни обиждат най-редовно и се разграничават постоянно. Нека да отнесат малко тупаник, да им поомекнат кратуните, да почнат сами да се сочат с пръст и да викат "булгар, булгар" и тогава може и да приемем част от тях в България на принципа "от нас да мине". А не веднага да се юрваме между шамарите заради тях, не го заслужават. От всички заобикалящи ги народи са най-близки с нас, тъй че в крайна сметка насам ще бягат като стане напечено, яли са хурката на всички останали и със сигурност не искат пак. Принципно е добре нацията да се подсили с малко бели християни от същата порода като нас, щото в последните 20-ина години нещо много взе да "притъмнява" в България.
  • 11 error

    15 18 Отговор
    Русия с малка буква ли го пишете? В последното изречение? А има много неточности в статията, македонците в БЮРМ не са 70-80%, а не повече от 50. Албанците са почти 50% и е въпрос още на десетина години да станат повече
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 венци

    34 2 Отговор
    Не знам колко депутати имат,но знам,че Скопие вече е най-големият албански град.Докато си играеха на "македонци", албанците ги превзеха отвътре!
  • 14 Македонец

    8 17 Отговор
    Венци. Спри да пишеш глупостите. Скопие е 700000 хиляди, а албанците са максимум 100000 хиляди, много ви се иска албанците да се 50 %, за тях сте, продадат е си гъзъ, а се правите християни. Запомни го албанците са мнозинство в два града (тетово и гостивар). А тук циганите и турците са мнозинство в 6 области и заедно са 3 милиона от 7. Както са казали хората пилетата се броят на пролет. И не ни копйте гроба защото да не паднете вие в него. В македонските семейства има бейби бум по 3 деца имат всички а албанците се изнасят за Европа.

    Коментиран от #17, #24, #26

  • 15 Kcaniba

    7 5 Отговор
    бяха макета, станаха албанци мекеретата!!!
    илирийците са не по малко древни от великите 300 македионци!)))
    Така че едно обрязване , и макетата вече са ок ;)
    Ибрикчиите са си ибрикчии, а как ще се нарекат, няма никакво значение!!!!
  • 16 Киро

    21 1 Отговор
    "Македонец" е толкова македонец, колкото и "хасан" - турчин.
    Не пише по измисления им начин, нито словоред, нито на диалект го докарва.
  • 17 брей,брей

    22 0 Отговор

    До коментар #14 от "Македонец":

    Брадчет,2001г. като ви го беха допрели албанезите изодзадзе половината Скопие се изнесе по родните места,т.е. в България.Че и лични карти вадиха,щото албанците българи не закачат.Та не се открехвай много...
  • 18 кроко

    23 1 Отговор
    Скопие е на 100км от Кюстендил, идете и ги вижте македонците, пък тогава разправяйте! Вярно че са се оляли с антибългарската реторика и са направо жалки, ако си поговорите с някои хора, ще видите че това е само за параван на политката на управляващите. Много от хората си знаят че са българи и дори съжялват че в нач. на 90-те не са се присъединили към България.

    И ситга с тия албанци, не ви ли прави впечатление че запада пак дърпа и скубе нещо и то по целите Балкани. Те натискат да има албанци, да има послушно правителство там и т.н. Не че албанците са толкова много.
  • 19 ник

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Македонец":

    а бе знаеш ли циганите у нас колко депутати имат 2 или 3 , демек са 1% от населението ли???
  • 20 Демо

    8 0 Отговор
    Нашите политици и държавници трябва да бъдат по убедителни,там където трябва!!!
  • 21 Македонец

    3 12 Отговор
    Турците имат 40 депутати. Значи са 16,6% от населението или 1200000 и 2000000 цигани които гласуват за БСП и Герб.
  • 22 Патето Яки

    1 1 Отговор
    МСЩ - македонски съединени щати.
    Дано ни присъединят към тях за да процъфтим.
  • 23 непознат

    3 2 Отговор
    Наистина жалко за Македония,и там народа страда като тук при нас безработица,беднотия,мизерия,ниски доходи,да не се радваме защото все пак са славянска кръв и ние всички сме длъжни да помогнем на хората.Кой са ни братя,македонците или шиптарите?
  • 24 стоян георгиев

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Македонец":

    македонец ли си шегобиец ли си незнам ама да твърдиш че в македония има беиби бум е повече от смешно.имали по три деца ,а албанците се изнасяли:)))!в източнна македония няма останло население в централна е иди ела в северна ври от хора,но не са македонци.иди в малашевско или поречие да търсиш беиби бум,а после завърти към скопска черна гора или раиона на селата около струга да речем.там няма и следа от македонската държава и е пълно с хора,млади но вече семеини с по няколко деца.не е да няма и гурбетчии, но тва не променя картинката.единствения македонски политик дето трябваше да послушате щото бе що годе нормален бе георгиевски и ако се бяхте разделили по негово време с албанците да бяхте забравили за проблема ,но на вас акъл няма кои да ви даде.прост човек и силен вятър спиране нямат!

    Коментиран от #25

  • 25 кроко

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Тролчик, ти кога си бил в Македония? В Крива паланка, от другата страна на Кюстендил, което е едно по-голямо планинско селце, без някаква индустрия и особен поминък, има толкова млади хора, колкото в 10 такива български градчета взети заедно. Макетата не си бягат от страната, работят каквото има и си живят задружно, не се и тересуват от „благините” на глобализацията.

    Иначе за Георгиевски си прав, дори ако си поговориш с някои макета, ще видиш че и те съжаляват че тогава не са се присъединили към България. Не са чак толкова залупени. Просто и у нас и у тях има оскъдна информация за другите и сме си изградили едни за други грешни представи. А сме толкова близко и като разтояние и като хора, трбява по-често да се ходи на гости и нещата сами ще си дойдат на място.

    Коментиран от #27

  • 26 онзи

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Македонец":

    При албанците,ако трима братя са в Европа на гурбет ,четвъртия оправя женните на останалите.Е това е бейби бум.
  • 27 стоян георгиев

    8 2 Отговор

    До коментар #25 от "кроко":

    кроко ти ли си македонеца бе душо?нали съм ти показвал че всеки мои коментар за теб трябва да е безспорна аксиома.крива паланка и осоговско се обезлюдяват с огромна бързина и тва не е мое мнение ,а констатация на самите македонци,беровско е в същото положение .малко по-добре са по границата с гърция.пълни глупости са че живеели задружно и били против глобализацията.македонците ако имат пари са наи-големите суеци на света ,приличат на сърбите и много искат да приличат на италианците.прически,дрехи,салтанати.днес като се разхождаш в мола и видиш смешник с футуристична прическа и модерни дрехи или е футболист или македонец.и бягат от страната си с огромна скорост подобно на нас ,само дето за разлика от нас нямат тези възможности за реализация на запад с македонските си пасоши.хубавото им е че имат повечето собствена земя по селата и си я гледат ,та тва ги държи ,особено в плодородната част на македония около вардара в ниското.да ги мериш с албанците по демография обаче е смешно.албанците четох някакви статистики са едни от наи-плодовитите народи заедно с кюрдите.
    георгиевски не е искал да ги присъединява към българия,а и те ни мразят и в червата си с малки изключения.смятат ни за нещо подобно на циганите,облъчени от деца.всеки македонец се хвали с тва колко бугарки е на..ал.в македония да речем дядо торбалан е българин,а на циганската работа и викат бугарска...те са загубени души за нас.отделих им бая време в един момент ,аз самия съм с произход от македония
  • 28 българин

    4 0 Отговор
    А къде е българската платформа?! Къде е нашият национален идеал?!
  • 29 Скорпион29

    2 1 Отговор
    Така и се пада на Македония като знаят много да обиждат България сега ще станат я Албания я Косово. То беше ясно още преди години че ще тръгнат да се разширяват на югоизток след като мръсниците от САЩ и ЕС признаха Косово НАТО дава крилааааа
Новини по държави: